Guide

Sök plats på förskolan

I denna guide får du veta hur du gör för att söka plats på förskola. Se vad det finns för alternativ och vad som kan vara bra att tänka på.

Innan du ansöker

Barn mellan ett och fem år har rätt att gå i förskola eller pedagogisk omsorg, om minst ett av följande uppfylls:

• Barnet har svenskt personnummer.
  • Vårdnadshavaren är asylsökande med giltigt LMA-kort med tillstånd för arbete eller studier i Sverige (AT-UND).

Om du som vårdnadshavare inte har AT-UND har ditt barn ändå rätt till förskola 15 timmar i veckan från augusti det året barnet fyller tre år.

Ditt barn har rätt till förskola eller pedagogisk omsorg om du som vårdnadshavare

• arbetar
  • studerar
  • är aktivt arbetssökande
  • är föräldraledig för syskon.

Ditt barn har rätt till plats från ett års ålder i kommunala förskolor, eller de fristående förskolor och pedagogisk omsorg som valt att ansluta sig till stadens gemensamma köhantering. Detta kallas platsgaranti.

Platsgarantin gäller i första hand till de verksamheter där du valt att stå i kö. Om plats inte kan erbjudas där barnet står i kö, erbjuds plats så nära hemmet som möjligt, i det stadsdelsområde där barnet är folkbokfört.

Kö och platserbjudande

För att ansöka måste du och ditt barn vara folkbokförda i Sverige. För att bli erbjuden en förskoleplats i kommunal verksamhet ska ni vara folkbokförda eller kunna uppge en kommande adress i Stockholms stad.

Stockholms stad har ett gemensamt ansökningssystem för alla kommunala och fristående förskolor och pedagogisk omsorg.

Fundera gärna på vilken form av verksamhet du är intresserad av.

• Förskola  Pedagogisk verksamhet som är bra för barnens lärande och utveckling. Förskolans pedagogiska verksamhet styrs av den nationella läroplanen.
  • Pedagogisk omsorg (familjedaghem) – En dagbarnvårdare tar emot en mindre grupp barn i sitt eget hem. Läroplanen är vägledande men inte bindande.

Öppen förskola  Kostnadsfri verksamhet dit du kan gå med ditt barn och träffa andra barn och vårdnadshavare. Ingen ansökan krävs.

Olika former av verksamheter

Hitta och välj förskola

Det finns många förskolor att välja mellan. Därför är det är bra att i god tid undersöka de förskolor du intresserad av. Ett sätt är att kontakta intressanta förskolor och se om du kan besöka dem.

Du som är finsktalande har rätt till förskola på finska.

Finska förskolor

Oavsett vilken förskola eller pedagogisk omsorg du väljer följer de skollagen och är godkända av Stockholms stad.

Hitta förskola

Ansök och följ din ansökan

Ansök till förskola eller pedagogisk omsorg via e-tjänsten Min barnomsorg.

Ködatumet räknas från det datum du ansökt om plats. Ditt barns sexmånadersdag är det tidigaste ködatumet som går att få, även om du kan ansöka tidigare.

Du kan ange upp till fem önskemål på ansökan och välja både kommunala och fristående verksamheter. Fristående verksamheter som är markerade med ett F i Min barnomsorg och har egen köhantering. För dessa har du inte rätt till platsgaranti. Du kan ändra i din ansökan i efterhand via Min barnomsorg. Ändringar kan påverka din platsgaranti och köplats.

Kö och platserbjudande

Du ska ansöka via blankett om

• du av någon anledning inte kan använda Min barnomsorg
  • du är från ett land inom EU och inte kommer att få svenskt personnummer
  • du är asylsökande med LMA-kort.

Skicka blanketten till stadens Kontaktcenter, adressen hittar du på blanketten.

Ansökan om förskola och pedagogisk omsorg (pdf, 600 kB, nytt fönster)

Tacka ja eller nej

Du får erbjudande om plats via mejl och sms. Då behöver du lämna besked om du tackar ja eller nej till erbjudandet. Svara på erbjudandet i e-tjänsten Min barnomsorg. Om du behöver svara via svarsblankett, hör av dig till Kontaktcenter.

Tänk på att platsgarantin upphör när du fått ett erbjudande, oavsett om det erbjuder ett av dina val eller inte. Tackar du nej kan det alltså hända att du inte får ett nytt erbjudande inom den tid du önskat.

Om du inte fått ditt förstahandsval kan du tacka ja till erbjudandet, och välja att stå kvar i kön till de alternativen som ligger högre i din valda rangordning. Du blir då erbjuden plats där när plats finns.