Förskolan Björnlandets entré och gård.

Björnlandet

Hårdvallsgatan 24

Förskolan Björnlandet har en egen gård samt nära till flera parker och gångavstånd till naturen i Stora Skuggans friluftsområde. Arkitekturen är modern och består av luftiga rum med stora fönster. Måltiderna tillagas av egen kock i det stora köket.

Östermalm

• Ledarhund och assistanshund välkommen Ledarhund och assistanshund välkommen
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

Eftersom området Norra Djurgårdsstaden är en miljöstadsdel så färgar det av sig på vår förskola. Här på Björnlandet har vi en pedagogisk inriktning för hållbar utveckling. Den vägleder oss kring exempelvis miljösmarta beslut i vår vardag.

Det finns flera sätt att ur ett barnperspektiv implementera miljö och hållbarhetsarbete. Här är några exempel:

• Utomhuspedagogik, där barnen utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla naturvetenskapliga processer och fenomen.
  • Hållbart lärande, där barnen utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.
  • Demokratiska arbetsformer, där barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv.

På förskolan finns en stor gemensam ateljé, en stor matsal och en egen gård. Arbetet med barnen styrs av Skolverkets Läroplan för förskolan -98/16 och andra styrdokument. I vår verksamhet använder vi barnens intressen som utgångspunkt i exempelvis teman. Ett exempel på tema i förskolan kan vara att tillsammans med barnen fördjupa sig i insekternas liv, att lära mer om olika träd, att utforska lerans egenskaper och så vidare.

Förskolans kök och kocken har en central roll i vår verksamhet. De livsmedel som vi tillagar är minst 50 procent ekologiska och måltiderna tillreds i förskolans egna kök. Vår vision är att alla barn på förskolan ska känna matglädje, må bra av maten och få möjlighet att upptäcka nya smaker tillsammans. Måltider och den pedagogiska verksamheten sammanflätas ur ett lärandeperspektiv – måltiden ska inte bara vara god och näringsrik utan också en mötesplats för hållbar mat och hållbara matvanor.

• Ett Stockholm som håller samman med en bra skola för alla, god välfärd som ger jämlika livschanser, rikt utbud av idrott, kultur och fritid och en levande stad där alla kan bo.
  • Ett klimatsmart Stockholm med hållbart byggande och boende, där det är enkelt att leva miljövänligt, med klimatsmarta transporter och en ren och vacker stadsmiljö
  • Ett ekonomiskt hållbart Stockholm, med unika möjligheter till arbete, enkelt att utbilda sig genom hela livet, världens smartaste stad, en världsledande kunskapsregion och ett självklart val för en mångfald av företag.
  • Ett demokratiskt hållbart Stockholm med en livaktig demokrati i hela staden, fritt från diskriminering, en trygg och säker stad, en tillgänglig stad för alla och en förebild som arbetsgivare.

Särskilt stöd och behov

För barnen i Östermalms förskoleverksamhet som behöver särskilt stöd, finns särskilda resurser (verksamhetsstöd). Medlen finns på stadsdelsförvaltningen och administreras centralt. Behovet av stöd är varierande. Begreppet behov av särskilt stöd syftar inte på någon enhetlig grupp. Alla barn behöver stöd för sin utveckling i förskolan, några behöver särskilt stöd under vissa perioder, andra under hela förskoletiden.

• Vårt uppdrag är att inom givna ramar erbjuda och driva förskoleverksamhet för barn i åldrarna 1–6 år.
  • I vårt uppdrag ingår att följa de nationella målen, ex: Skollagen, Läroplan för Förskolan – 98/16, Stockholms stads förskoleprogram samt kommunalt uppsatta mål.
  • Vi jobbar efter modellen föräldraaktiv inskolning.
  • Här är några av de föräldraaktiviteter som vi erbjuder: föräldramöten, Luciafirande, vernissage, utvecklingssamtal, sommarfest, förskoleråd och drop-in fika.

Förskolan Björnlandet består av fyra avdelningar: Krusbäret, Hjortronet, Lingonet och Blåbäret.

• Förskolans ramöppettider är 06.30–18.30.
  • Förskolan har stängt för fyra planeringsdagar per år.

Välkommen på visning:

• 25 februari klockan 9.30
  • 19 maj klockan 9.30

Anmälan till Cicki Hammarbäck (kontaktuppgifter under rubriken Kontakt).

OBS!

På grund av rådande omständigheter kommer vi endast ha visningar för familjer som redan fått en plats på någon av våra förskolor. Visningarna kommer att ske utomhus. Ni får möjlighet till ett första möte där visningsansvarig berättar om verksamheten och ni får möjlighet att ställa frågor. Vi återkommer hur det blir med våra visningar under hösten. Information kommer att finnas här på hemsidan.