Förskolan Annas röda tegelbyggnad sedd från gatan.

Förskolan Anna

Gasverksvägen 10

Förskolan Anna består av fyra avdelningar. Förskolan flyttade in i sina nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden januari 2021.

Östermalm
5,8

• Ledarhund och assistanshund välkommen
  • Toalett med plats för eldriven rullstol
  • Entré och entréhall för rullstolsburen
  • Kontrastmarkering
  • Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga

Eftersom området Norra Djurgårdsstaden är en miljöstadsdel så färgar det av sig på vår förskola. Här på förskolan Anna har vi en pedagogisk inriktning för hållbar utveckling. Den vägleder oss krig exempelvis miljösmarta beslut i vår vardag. Det finns flera sätt att ur ett barnperspektiv implementera miljö och hållbarhetsarbete. Här är några exempel:

• Utomhuspedagogik, där barnen utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla naturvetenskapliga processer och fenomen.
  • Hållbart lärande, där barnen utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.
  • Demokratiska arbetsformer, där barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv.

Förskolan består av fyra avdelningar,Sommaren, Norrskenet, Fjällsjön och Midnattssolen. Rummen är uppdelade i mindre lärstationer. Exempelvis lek och drama, bygg och konstruktion, ateljé och så vidare. Förskolan Anna ligger ett stenkast från Stora Skuggans nationalpark och en 4-H gård där barnen har möjlighet att bekanta sig med hästar, kor, getter, får, grisar, höns, kaniner och även enklare växtodlingar.

Förskolan Annas lunch tillagas i köket på Bobergsskolan och transporteras till förskolan Anna. Livsmedlen är till 2/3 ekologiska. Måltiden och den pedagogiska verksamheten sammanflätas ur ett barnperspektiv - det ska inte bara vara gott utan också en mötesplats för hållbart lärande.

För att uppnå vår måluppfyllelse så utarbetar vi olika systematiska metoder som genomsyrar förskolornas verksamheter:

• Det pedagogiska årshjulet beskriver förskolornas arbetsprocesser månadsvis och fungerar som stöd för personalens planering- och utvärderingsarbete.
  • Pedagogisk utvecklingstid för förskollärare och kollegial utvecklingstid fungerar som stöd i arbetet kopplat till uppföljning, utvärdering och utveckling.
  • Vi använder nätverk till kunskapsutveckling, kollegial reflektion samt ett sätt att sprida goda exempel i vår enhet.
  • Arbetslagen använder kvalitetsindikatorns självskattningsmetod och egna utarbetade lokala arbetsplaner i sitt fortsatta utvecklingsarbete.
  • Vår vision i Norra Djurgårdsstadens förskolenhet är att vi tillsammans skapar en gemensam pedagogisk grundsyn för alla som arbetar i våra förskolor.
  • Vi vill att förskolan ska präglas av teoretiska ställningstaganden, beprövade erfarenheter och vila på en stark demokratisk grund där barns inflytande samspelar med deras lärande och omsorg samt att en hållbar utveckling genomsyrar all vår verksamhet.
  • Vi vill att varje förskola utformar sin egen inriktning och arbetssätt utifrån barngrupp, lokala förutsättningar och kultur.

Särskilt stöd och behov

För barnen i Östermalms förskoleverksamhet som behöver särskilt stöd, finns särskilda resurser (verksamhetsstöd). Medlen finns på stadsdelsförvaltningen och administreras centralt. Behovet av stöd är varierande. Begreppet behov av särskilt stöd syftar inte på någon enhetlig grupp. Alla barn behöver stöd för sin utveckling i förskolan, några behöver särskilt stöd under vissa perioder, andra under hela förskoletiden.

• Förskolans ramöppettider är klockan 06.30–18.30.
  • Förskolan har stängt för fyra planeringsdagar per år.
  • Vi jobbar efter modellen föräldraaktiv inskolning 3–5 dagar.
  • Här är några av de föräldraaktiviteter som vi erbjuder: föräldramöten, Luciafirande, sommarfest, utvecklingssamtal, förskoleråd, drop-in fika och så vidare.

Visning av förskolan

Kontakta visningsansvarig Charlotte Granath, charlotte.granath@edu.stockholm.se, för anmälan till något av höstens visningstillfällen (föranmälan krävs!):

• 11/10, 09.00
  • 12/11, 09.00
  • 26/11, 09.00

Verksamhetsfrågor

Visningsansvarig arbetar i barngrupp och svarar på verksamhetsfrågor under visningarna.

Köfrågor

Kontaktcenter tel: 08-508 00 508