Barn målar på en stor duk som är fäst på en tegelvägg.

Trollängens förskola

Degerbygränd 23–25

Vi är ett personalkooperativ sedan 1996. Våra medarbetare är utbildade barnskötare och förskollärare, personalgruppen är dynamisk utifrån olika åldrar, erfarenheter samt pedagogisk insikt.

Rinkeby-Kista

• Ledarhund och assistanshund välkommen Ledarhund och assistanshund välkommen
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss
  • Tydlig skyltning Tydlig skyltning

Vi är en förskola med fokus på lek och språklighet vilket innebär att svenska språket tillsammans med våra olika modersmål utgör vår grundutbildning. Vi vill lyfta barns språklighet naturligt i vardagen eftersom språk är identitetsutvecklande. Omsorg är grundläggande i vår grundutbildning eftersom det gör att varje barn får en trygg grund, vilket är en förutsättning för att barnen ska kunna ta till sig nya kunskaper och utvecklas i deras lärande.

Verbalt språk, bildstöd, TAKK, känslor, estetiska uttrycksformer och sinnen måste integreras i ett samspel, vilket stimulerar barns språkutveckling. Språklighet är viktigt för oss på Trollängens förskola därför har vi skapat vårt egna språklighetsbibliotek. På vårt bibliotek erbjuder vi kvalitativa sagostunder där du som förälder på vår förskola är välkommen med ditt/dina barn att lyssna eller läsa sagor på flera olika språk som till exempel svenska, turkiska, arabiska, somaliska. Under dagarna får barnen på förskolan vara på biblioteket tillsammans med sina pedagoger och ha lustfyllda lässtunder och träna på att lyssna på olika böcker såsom faktaböcker, flanosagor, sagolådor samt rim och ramsor.

Vi anser att barns lärande ska ske genom utforskande lek, utifrån barnens intresse och nyfikenhet. Lek bidrar till utveckling, lärande och välbefinnande hos barnet. Barn utforskar sin omvärld och utvecklar sitt sociala samspel genom lek. I leken utvecklar barn samarbete, kommunikation, problemlösning samt motorik.

Förskolans pedagogiska miljö är ständigt föränderlig utifrån barnens behov och intressen. Den inbjuder till barns lek med strukturerat och ostrukturerat material som krävs för att stimulera leken och fantasin. Vårt arbetssätt grundar sig i tydliggörande pedagogik där barnen får svar på vad som förväntas av dem under dagen. Vi arbetar i delade grupper då barnen ges möjlighet till tid, rum och ro för utveckling och lärande. Dagligen erbjuder vi barnen utomhusaktiviteter i varierande lärmiljöer.

Vi serverar mat utifrån tallriksmodellen, maten är varierad och näringsrik.
Det serveras varje dag: Frukost: 8.00 – bröd, mjölk, smör, pålägg, ägg och gröt, fruktstund: ca 9.45 – frukt, lunch: 11.00 – måndagar: kött, tisdagar: fisk, onsdagar: kyckling, torsdagar: vegetarisk, fredagar: barnens val, mellanmål: 14.30 – frukt, majskakor/knäckebröd/smörgåsrån, smör, mjukost, mjölk/smoothie, majsflingor/havrekuddar, ca 16.30 – frukt eller knäckebröd med smör.

Förskolans utbildning bygger på den vision och värdegrund som uttrycks i läroplanen för förskolan 2018. Vi ska vara den bästa språngbrädan för framtida världsmedborgare. Detta arbetar vi medvetet med genom att erbjuda pedagogiska verktyg till våra barn för att på bästa sätt lära sig språklighet där trygghet, glädje, lustfyllt lärande samt inflytande ska genomsyra utbildningen.

I förskolans läroplan 2018 står det att förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att både utveckla det svenska språket och sitt modersmål. Vi skapar förutsättningar till att utveckla det svenska språket samt barnets modersmål då språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman. Utbildningen lägger grunden för ett livslångt lärande där barnen lär sig genom fantasi, nyfikenhet, lek och kreativitet.

På förskolan arbetar vi ständigt med det systematiska kvalitetsarbetet för att utveckla förskolans kvalitet det vill säga utbildningens organisation, innehåll och arbetssätt så att varje barn ges bästa möjliga förutsättningar för utveckling och lärande.

Särskilt stöd och behov

Vår förskola strävar efter att alla barn oavsett stödbehov ska få uppleva tillfredsställelsen att göra framsteg, övervinna svårigheter och att de är en tillgång i gruppen. Inkludering är att värdesätta varje barn som hen är och att se möjligheter i olikheter istället för problem. Om ett barn har en funktionsvariation ser vi inte det som ett problem utan en möjlighet att utveckla vårt arbetssätt och ifrågasätta hur vi arbetar för att inkludera varje barn utifrån hens behov och förutsättningar.

Huvudman för verksamheten är Trollängens personalkooperativ. Vårdnadshavare och barn ska känna sig välkomna där dem möts av en öppenhet då dem får möjlighet till inflytande för att vi tillsammans ska utveckla förskolans verksamhet med barnens bästa i fokus. Förskolans öppettider är 6.30–17.30 (vid behov 6.30–18.30). Vi tillämpar maxtaxa för föräldraavgifter samt följer Stockholms stads riktlinjer avseende köregler.