En abstrakt målning i rött, grönt och gult.

Tellusbarn Backen

Storholmsbackarna 34

Vi finns högst uppe på Storholmsbackarna med en härlig gård där solen nästan alltid skiner! Intill vår gård har vi ett litet inhägnat skogsparti där vi även har små odlingslotter, där barnen får plantera och se hur de växer och sedan skörda.

Skärholmen

• Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss
  • Tydlig skyltning Tydlig skyltning

Vi lägger stor vikt på språk, då vi vet att kommunikation är en viktig nyckel för barnens möjligheter i

Hos oss ges barnen möjligheter att utveckla sin förmåga att berätta, lyssna, reflektera och uttrycka sig på många olika sätt. Glädje, sång och musik är viktiga inslag i vårt arbete med att utveckla barnens förmåga att utrycka sina känslor och tankar. Barnen lär sig om olika ämnen som naturvetenskap och matematik men på ett enkelt och roligt sätt.

Våra pedagoger är vana vid att några barn kan mycket svenska och andra nästan ingenting.

För oss är utevistelse en viktig del och vi ser till att alla barn är ute minst en gång /dag, ofta både fm och em. Vi är ute på vår fina gård, men ger oss också iväg på upptäcktsfärder i vår närmiljö.

Vi tänker även att ute vistelsen och att röra på sig är en del i att ta hand om vår hälsa. Inom hälsa tänker vi också att barnen under sina dagar hos oss ska ha balans mellan aktivitet/ vila och att stor del av dagen vistas i mindre grupper.

Förskolan Backen ligger högt och ljust uppe på Storholmsbackarna. Vår gård ger möjligheter till klättring, cykling, sandlådelek, skapande, naturupplevelser och plantering med mera. Inne på förskolan har vi olika lärmiljöer, där barnen kan mötas och utforska till exempel ljuset, bygga och konstruera, leka rollekar och mycket, mycket mer. Vi har möjligheter till vattenlek och skapande.

Det är i förskolan vi kan lägga grunden till bra matvanor. Här serverar vi frukost, lunch och mellanmål med stort inslag av ekologiska råvaror. Lunchen lagas från grunden i ett av Tellusbarns egna kök. Vi serverar näringsriktigt kost och lär barnen att uppskatta grönsaker och andra nyttiga livsmedel. Måltiden är också en stund för reflektion och lärande. Vi pratar om vad vi upptäckt under dagen, sätter ord på vad vi äter och använder måltiden för att utveckla språk, matematik och naturvetenskap.

En bra start i livet inför mötet med den stora världen.

Förskolan är demokratins vagga där barnen fostras till att bli framtidens medborgare, som kan sina rättigheter och skyldigheter.

Vi vill förbereda barnen inför mötet med den nya världen som växer ihop och internationaliseras. En värld som finns både bortom och inom Sverige.

Vi vill inspirera och utveckla framtidens världsmedborgare som rör sig mellan språk och kulturer och kan möta framtiden med kreativitet och uppfinningsrikedom. Medmänniskor som är trygga i sin egen identitet och möter andra med respekt och nyfikenhet.

Den lilla världen i förskolan idag möter den stora världen imorgon.

Vi som arbetar på Tellusbarn har en gemensam värdegrund som vi arbetar efter och som visar vägen i våra möten med barn, kollegor och föräldrar.

Kreativa

Vi hittar lösningar där andra ser problem. Vi är flexibla och vågar pröva nya vägar. Vi låter våra olikheter utveckla oss och verksamheten, oavsett om de är kulturella, språkliga eller individuella.

Empatiska

Vi visar alltid respekt för barnen, föräldrar och varandra. Det gör vi genom att vi är lyhörda inför att olika människor har olika behov, känslor och önskemål.

Ansvarstagande

Vi tar personligt ansvar för vårt agerande, vår miljö och säkerheten för barnen. Vi håller vad vi lovar, lever upp till våra riktlinjer och agerar när något är fel.

Särskilt stöd och behov

Vi på Tellusbarn har anställda specialpedagoger som är knutna till våra olika förskolor. De fungerar både som fortbildare och observatörer och kan vara stöd för arbetslagen om vi behöver hitta anpassningar i vår verksamhet för att få till de bästa förutsättningarna för varje barn.

Vi går vårterminen 2019 in i det digitala verktyget Infomentor där vi kommer kunna ha ett nära samverkan med vårdnadshavarna och på sikt kunna dokumentera och visa på barnens utveckling och lärande, upplevelser och upptåg.