Förskolan Snöripans byggnad och del av gården

Snöripan

Snöripsvägen 34

Älvsjö

Förskolan Snöripan har ljusa, fräscha lokaler som ligger i Herrängens villaområde. Det är nära till naturområden såsom skog, park och sjö. Snöripan ingår i enheten Långbro förskolor tillsammans med förskolorna Muminstugan och Baltazar.

Vi erbjuder en förskolemiljö som präglas av ett lustfyllt lärande med omtanke om och respekt för barn, vuxna och vår miljö. Våra värdeord är: utmanande, utforskande och utvecklande.

Vår inspiration hämtas från filosofin i Reggio Emilia. Den bygger på ett upplevelsebaserat lärande, där barnets kreativitet, intresse och behov är utgångspunkten. Vårt förhållningssätt är att se på barnet som kompetent, nyfiket och med en stor vilja att lära. Barnets självständighet uppmuntras genom att det får möjlighet att påverka och att ta ansvar för förskolans miljö samt fatta gemensamma beslut tillsammans med sina kamrater.

Barnen möter en meningsfull verksamhet där den pedagogiska miljön är utmanande och uppmuntrar ett utforskande med olika material och redskap på många olika sätt. Pedagogerna skapar på så sätt förutsättningar för barns lärande genom att de får möjligheter till ett utvecklande av nya erfarenheter och kunskaper.

Förskolan har två gårdar, där finns sandlådor och klätterställningar samt kuperad terräng som inbjuder och stimulerar till lek, rörelse och fantasi.

Långbro förskolor har en gemensam matprofil: Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer om bra och näringsriktig mat, lagad från grunden och så långt det är möjligt av ekologiska, kravmärkta och nyckelhålsmärkta varor. Det ger barnen goda matvanor, matglädje och främjar deras hälsa.

Verksamhetens innehåll utgår från läroplanens värdegrund och består av lärande, omsorg och utveckling genom lek och utmaningar, som antas utifrån det enskilda barnets och barngruppens behov och förutsättningar. Pedagogerna inspirerar och bjuder in barnen att lära och våga pröva nya förmågor genom ett projekterande och processinriktat arbetssätt. De gemensamma årslånga projekten utvecklas på spännande och oväntade sätt. Genom barnens aktiva inflytande och pedagogernas engagemang täcker vi på ett naturligt sätt in läroplanens olika områden. Genom pedagogisk dokumentation synliggörs projektet och verksamheten och barnen får följa sitt eget lärande och sina tankeprocesser. Det projekterande arbetssättet ger till resultat att alla på förskolan, både barn och vuxna, lär tillsammans.

Långbro förskolor arbetar utifrån förhållningssättet att ge god service och ett gott bemötande till barn och föräldrar. Detta för att verksamheten ska hålla en hög servicenivå och föräldrar och barn men även pedagoger ska känna sig nöjda med verksamheten.