Barnen letar efter maskar i jorden.

Sagan

Reimersholmsgatan 69

Varmt välkommen till förskolan Sagan. Förskolan ligger på vackra Reimersholme. Förskolan har två gårdar – en stor och en liten - med utsikt över båtarna som passerar förbi. Barnens nyfikenhet och lust att lära ligger till grund för verksamheten.

Södermalm

Sagan har två hemvister för de yngre barnen, 1 - 3 år och tre hemvister för de äldre barnen, 3-5 år. Vi arbetar i mindre grupper och erbjuder barnen en rolig och utvecklande miljö för lek och lärande utifrån barnens intressen och behov.

Pedagogerna inspirerar barnen och bjuder in till spännande och roliga aktiviteter och utmaningar. Vi arbetar med teman och projekt som kan pågå kort och lång tid. Det kan handla om allt ifrån vår stad till maskarnas liv i jorden. Ibland arbetar vi i tvärgrupper. Då samlas yngre och äldre barn och fördjupar sig i ett ämne tillsammans. Det är ett arbetssätt som gör att barnen lär känna alla kompisar på förskolan, de kan känna trygghet hos alla pedagoger och förskolans miljö blir tillgänglig för alla.

Genom barnens aktiva inflytande och pedagogernas medvetna arbete med förskolans läroplan arbetar vi strukturerat med förskolans uppdrag. Vårdnadshavarna får kontinuerlig information om förskolans verksamhet och arbetssätt genom grundplanering och informationsbrev från respektive hemvists pedagoger.

Vi har en föräldraaktiv introduktion då familjen får en god inblick i vår verksamhet och möjlighet att lära känna barnen, medarbetarna och miljöerna.

Vi utformar den pedagogiska miljön för att barnen ska få möjlighet att befinna sig i en rolig och stimulerande miljö på förskolan varje dag.

Förskolan ligger längst ut på Reimersholme och barnen besöker ofta närliggande parker och Långholmen. Goda kommunikationer möjliggör också längre utflykter.

Maten lagas på förskolan och köket är en central plats på Sagan. Våra kockar är välutbildade och brinner för att väcka matglädje och nyfikenhet så att barnen vågar och vill upptäcka nya smaker. Doften av god mat förgyller vår förskola.

Vi lagar maten från grunden. Köket är KRAV-certifierat på nivå 2, med minst 50 procent ekologiska livsmedel, varav 50 % är KRAV-märkt. Vi ser köket som ett pedagogiskt rum. Barnen och pedagogerna samarbetar tätt med våra kockar i köket.

Barnens intressen, upplevelser, tankar och fantasi inspirerar oss till roliga och lärorika projekt.

Vi erbjuder barnen en verksamhet där omsorg och lärande bildar en helhet. Vi vill att förskolan ska vara rolig, trygg och hälsosam för alla våra barn.

I samverkan med barnens vårdnadshavare är vår målsättning ett gott samarbete för att skapa bästa möjliga förutsättningar för varje barns utveckling. Leken spelar en viktig roll i verksamheten och stimulerar barnens fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande.

Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06.30 och 18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Västra Söders förskolors kök har ett öppet instagramkonto som heter "vastrasodersforskolor". Där sprider enhetens kockar matglädje och hur enheten arbetar klimatsmart med kost/hälsa och köket som ett pedagogiskt rum.

Vårdnadshavarna får varje månad information om kökets arbete i ett informationsbrev som förmedlas via förskolans intranät.