Regnbågens Waldorfförskola

Arköv 2

Vi arbetar med Waldorfpedagogik som är baserad på Rudolf Stieners Antroposofisk livssyn.

Skarpnäck
5,8

• Ledarhund och assistanshund välkommen Ledarhund och assistanshund välkommen

Vi arbetar med Waldorfpedagogik. Vi har tre grupper för barn under 4 år. Det är 5 barn och en Waldorfpedagog i varje grupp. Barn mellan 4-7 år är delade i två grupper. Den fria leken är central såväl inne, i trädgården som i skogen. För att utveckla barnens fantasi och lekförmåga inspirerar vi dem genom att berätta sagor och spela dockspel . Vi lägger vikt vid att barnen ser oss pedagoger i gott samarbete, att vi arbetar praktiskt och konstnärligt. Det ger barnen goda förebilder samt det inspirerar barnen till lek. Varje vecka har vi eurytmi med vår eurytmist. Barnen deltar i veckans göromål såväl praktiskt som konstnärligt. Det kan tex vara bakning, odling, målning, modellering med bivax, sång och dans.

I vår trädgård finns det gott om träd och buskage där barnen kan leka. Där finns också tillgång till sand, jord, vatten och vattentrappor. Vi har bärbuskar, kompost och odlingar vilka barnen är med och sköter tillsammans med oss pedagoger och föräldrar. Året runt, i alla väder är vi ute både för- och eftermiddag. Miljön inomhus är ombonad och harmonisk. Färger och inredning är valda med omsorg och i största mån av naturmaterial. Leksakerna är av naturmaterial, en del egenhändigt gjorda.

Maten är vegetarisk och är från grunden tillagad i vårt kök. Råvarorna är biodynamiska/ekologiska. Vi strävar efter att främja måltidens samvaro. Samtal mellan barn och vuxna, matro och trevnad är en viktig del. Pedagogerna äter tillsammans med barnen.

Vi arbetar efter läroplanen och Waldorfskolans läroplan som sträcker sig från förskolan till grundskolan. Vi vill stödja barnen och ge dem möjlighet att växa till fria, tänkande, självständiga människor. Alla barn ska bemötas med uppmärksamhet och respekt. De ska ges möjlighet att utvecklas i sin egen takt och efter sina egna förutsättningar. Pedagogen arbetar medvetet till att skapa en god och nära relation till varje barn. Den fria leken har en central roll. Genom leken förbereder sig barnet för skolan och livet som vuxen. Den fria leken stärker barnets egna uttrycksförmåga och uthållighet. I leken övas sociala, kognitiva, motoriska och konstnärliga färdigheter. Språk, motorik, kreativt tänkande, kroppsuppfattning, självförtroende övas i bla sånger, sagor, rim, ramsor, och rörelselekar. Vi följer årstiderna vilket avspeglar sig i allt vi gör. Val av sånger, färger på dukar, sagor, mat osv.

Särskilt stöd och behov

Allergiska barn får sin mat lagad från grunden varje dag så den är lika till utseende o innehåll som de övriga barnens mat.

Vi är början på en lång utbildning till fria människor, härifrån fortsätter de flesta barnen till en 12årig Waldorfskola. Vi har regelbundet kontakt med Waldorfförskolor i Sverige och i världen. Vi går årligen på fortbildning. Vår förskola är skärmfri.