lekplats

Pysslingen Pipmakaren

Zinkens väg 21

Vi ligger mitt i mysiga Tantolunden, med stad och natur nära, och med en stor, härliga gård, perfekt för många aktiviteter. Här blandas lärande i vardagen med olika projekt. Alla avdelningar planerar utifrån vad just deras barn är intresserade av.

Södermalm
5,5

Uppgift saknas

Verksamheten på förskolan Pipmakaren grundar sig på traditionell svensk förskolepedagogik. Vi vill bedriva en flexibel, professionell och utmanande pedagogik som involverar barnen i smått som stort. Alla idéer kopplas förstås till Läroplanen för förskolan. Ett varmt och öppet arbetsklimat och ett nära samarbete på Pipmakaren bäddar för att skapa lärandesituationer och trygghet. Framförallt arbetar vi med ett temabaserat arbetssätt, pedagogerna fångar upp barnens intressen och utifrån det startas projekt på avdelningarna.

Pipmakaren ligger i början av Tantolunden i ett fristående hus. Barnen är fördelade på fem avdelningar som förändras varje höst beroende på åldersfördelningen. Vi har gemensamma utrymmen som stort rörelserum, vattenrum.

En stor gård erbjuder många möjligheter för våra barn. En kulle som man tränar motorik på. Klätterställning, päronträd att både bestiga och skörda. Odlingslåder där vi skördar örter, zucchini, med mera. En liten gård för de yngsta som skapar trygghet i starten av förskoletiden.

Vi har ett eget kök där Helena lagar mat från grunden, bakar bröd med mera. Vi satsar på mer vegetariskt, mer kravmärkt och ekologiskt. Följ Helenas mat på Instagram Pipmakarkoket I augusti utökar vi vår sortering till att sortera matavfall på varje avdelning. Barnen får en inblick i hållbarhetstänk kring mat. Måltidspedagogik ingår i pedagogers kompetensutveckling. Det innebär att vi diskuterar förhållningssätt vid måltider, hållbarhet, ser måltiden som en möjlighet till lärande och mycket mer.

Vi vill bedriva en flexibel, professionell och utmanande pedagogik som involverar barnen i smått som i stort. Alla idéer kopplas till Läroplanen för förskolan. Ett varmt och öppet arbetsklimat och ett nära samarbete på Pipmakaren skapar lärandesituationer och trygghet. Man lär när man har roligt och det är roligt att lära! Vi har utvecklingspositiva pedagoger och lärande ingår i allt vi gör. Vi fångar barns intresse och behov av utveckling genom aktiva och närvarande pedagoger. Genom tydlig dokumentation följer vi våra barns utveckling och sätter nya mål för verksamheten så att varje barn får det som de har rätt till. Våra styrdokument är Läroplanen för förskolan, Pysslingens styrdokument samt Stockholms stads riktlinjer för förskolan.