Förskolans gård i sommargrönska

Förskolan Skeppet

Tullgårdsgatan 13

Skeppet är en friliggande förskola med en härlig stor egen gård i anslutning till Tullgårdsparken. Förskolan har ett tillagningskök med kock där all mat lagas från grunden. Hos oss finns en utegrupp där verksamheten mestadels är förlagd utomhus.

Södermalm
5,5

• Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

På förskolan Skeppet arbetar vi med det kompetenta barnet i fokus. Alla barn får möjlighet att påverka sin tid på förskolan. Grunden för vår verksamhet är barnens nyfikenhet, upptäckarglädje och lust att lära. Via projektarbeten fångar vi upp och synliggör barnens intressen. Detta leder vidare till kortare och längre projekt.

Vi arbetar aktivt utifrån diskrimineringsgrunderna vilket genomsyrar varje del av vår verksamhet.

För att barnen ska utveckla sitt lärande arbetar vi i mindre grupper i såväl olika projekt som i den dagliga verksamheten. Mindre grupper gör att det enskilda barnet får möjligheten att ta stor plats och därmed kunna vara med och påverka sin vardag. Barnen ska känna och förstå att de har inflytande, är delaktiga och har möjlighet att påverka sin tid på förskolan. Vi pedagoger måste därför vara lyhörda och planera verksamheten utifrån barnens intressen och önskemål.

Öppenheten mellan föräldrar, barn och pedagoger ger oss idéer och synpunkter som är viktiga för att utveckla verksamheten. Barnet står i fokus och vårt mål är att vi har en samsyn kring barnet och dess lärande. ”Utan er kommer vi ingenstans, med er hur långt som helst.”

Vi samverkar med er föräldrar i olika mötesformer, föräldrafika, gårdsfest och fixarkväll. På förskolan finns ett förskoleråd. Där träffas vår förskolechef, vår ledningsgrupp och ni föräldrar. Alla är välkomna att delta.

Utevistelsen är en stor och viktig del av vår verksamhet. Vi har en egen gård som lockar till olika sorters lek, utmanar barnens motorik samt en egen planteringshörna där vi odlar blommor och grönsaker.

Miljöarbetet har en hög prioritering och vi har belönats med Grön flagg certifiering från stiftelsen "Håll Sverige Rent" för vårt arbete med hållbar utveckling.

På Skeppet finns en stor gemensam ateljé där alla barn får möjlighet att utveckla och ta del av estetiskt arbete på sina villkor.

Inom Östra söders förskolenhet har vi anställda kockar som tillagar maten i KRAV-certifierade kök. Kockarna arbetar efter Östra söders förskolors gemensamma meny där maten som serveras tre av dagarna består av vegetariskt, en dag fisk och en dag kött. Av den mat som serveras är mer än 70 % ekologisk mat och mer än 50 % KRAV märkt.

I enlighet med våra styrdokument vilar vår verksamhet på demokratins grund. Vi främjar aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö.

Barnen är världsmedborgare i ett samhälle där hållbar utveckling står i fokus

Vi är första steget i det livslånga lärandet. Tillsammans med föräldrarna lägger vi grunden för att barnet utvecklas till en öppen, hänsynsfull människa med förmåga till inlevelse och till samverkan med andra, i stånd till egna omdömen och problemlösningar.

Upptäckarglädjen ligger till grund för verksamheten. Lek och skapande är basen i den dagliga verksamheten. Pedagogerna utmanar, inspirerar och vägleder barnen i deras lek och lust att lära.

Barns utforskande och lek är viktiga instrument för att förstå sig själva och sin omvärld. Där utvecklas samarbete, fantasi, empati, ansvar, språk, matematiskt tänkande och problemlösning. Trygghet uppnår vi med ett individuellt bemötande, en inspirerande miljö och med goda rutiner. Arbete i mindre grupper gör att vi kan se och bekräfta det enskilda barnet. Vi har ett nära samarbete med barnens vårdnadshavare.

Gemensamma reflektioner ger oss ökad kunskap och förståelse. Vår utveckling av förskolans arbete drivs med tanke på miljön och med ett normmedvetet förhållningssätt. Vi söker nya faktakunskaper inom olika ämnesområden för att kunna ge barnen spännande utmaningar.

Öppettider i förskolan: Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06.30 och 18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.