Barn leker i sandlåda med leksaker.

Förskolan Margretelundsvägen 73

Margretelundsvägen 73, 167 36 Bromma

Förskolan Margretelundsvägen 73 har nära till kollektiva färdmedel, skog och natur. Förskolan är en av förskolorna som ingår i Alviks förskoleenhet som har förskolor i Johannesfred, Traneberg och Minneberg.

Bromma

• Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

Förskolan Förskolan Margretelundsvägen 73 är en av förskolorna som ingår i Alviks förskoleenhet, som består av kommunala förskolor, i Johannesfred, Traneberg och Minneberg i Bromma.

Förskolan består av adresserna Margretelundsvägen 73, med avdelningarna Björnarna, Hattstugan och Tomtebo, och Kilsbergsvägen 9 med avdelningen Pingvinen. Samtliga avdelningar har åldrarna 1–6 år.

Alvik förskolor arbetar med ett gemensamt tema - Hållbar framtid. Fördelarna med ett gemensamt tema är att förskolorna kan mötas kring något gemensamt, inspireras, lära av och med varandra och att få utveckla kunskaper. Valet av tema utgår från barnens intresse och engagemang för varandra och deras nyfikna undersökande av naturen. Temat utgår även från arbetet med likabehandlingsplanen och hur vi skapar en välkomnande hållning på förskolorna.

Den kommunala förskolan styrs av skollagen, förskolans läroplan, Stockholms stads förskoleplan, enhetens verksamhetsplan och barnkonventionen.

Miljön på förskolan är stimulerande, tydlig och lättillgänglig vilket inspirerar barnen till utforskande. Vi har ett rikligt och varierat material som ger barnen möjligheter att vara delaktiga. Den pedagogiska miljön bjuder in till olika slags möten och ger möjligheter till samspel mellan barnen utifrån ett normkritiskt perspektiv.

Lunchen tillagas av kock på förskolan. Maten lagas i möjligaste mål från grunden och 40 procent av maten är ekologisk. Måltiderna som serveras är tillagade enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ”Bra måltider i förskolan”.

Förskolan är en plats för omsorg, lärande, gemenskap, lek och möten mellan människor. Vi har tagit ställning för en barnsyn, kunskapssyn och ett pedagogiskt arbetssätt som bygger på en stark övertygelse om barns möjligheter. En barnsyn som innebär en tro på barns inneboende drivkraft och lust att upptäcka, undersöka och lära. Förskolans uppgift är att ge alla barn tillgång till en verksamhet som ser till varje barns förmåga, lust till lärande och utveckling. I mötet med andra barn och förskolepersonal läggs grunden till ett fortsatt lärande.

Förskolepersonalen har ett utforskande arbetssätt där barnen utmanas i sitt görande, tänkande. Ofta arbetar vi med projekt där barnen får utökad kunskap och erfarenhet i ett ämne eller tema. Tillsammans skapar vi miljöer både inomhus och utomhus som barnen undersöker och utforskar. Vi har ett varierat material så barnen kan uttrycka sig genom många olika språk och uttryckssätt. Vi arbetar i små grupper där barnen får arbeta utifrån sina förutsättningar, intressen och behov.

Pedagogisk dokumentation används som verktyg och underlag för att synliggöra barnens lärande.

Vi arbetar efter Brommas handlingsplan för kemikaliesmarta förskolor och väljer medvetet produkter som är godkända för våra miljöer. Det kan till exempel vara förbrukningsmaterial som hygien och rengöringsprodukter, papper, färger, lekmaterial, möbler och vi källsorterar. En ökad andel ekologiska livsmedel eftersträvas.