Ok.

Förskolan Kaprifolen

Kaprifolvägen 12, Hässelby

Förskolan Kaprifolen är under uppbyggnad och kommer att öppna i januari 2021 och ingå i enheten Hässelbygårds förskolor. Förskolan är byggd utifrån konceptet ”Framtidens förskola”, en modern förskola med 4 baser och ett eget tillagningskök.

Hässelby-Vällingby
Uppgift saknas

På förskolan kommer vi att arbeta projektinriktat utifrån barnens intressen där vi inkluderar undervisning inom olika områden som exempelvis matematik, naturkunskap och teknik. Vi kommer också att lägga stor vikt vid språkutvecklande arbete för att alla barn på förskolan ska få en bra grund inför nästa steg i livet och utbildningen. Därför kommer sång, ramsor, sagor och berättandet få en central plats i arbetet, vi tar även hjälp av ”Före Bornholmsmodellen” som är en strukturerad och vetenskaplig modell för språklekar där barnen övar upp sin språkliga, fonologiska, medvetenhet – den viktiga förutsättningen för att lära sig läsa. Det är viktigt att vi har roligt tillsammans och att både barn och vuxna känner sig trygga på förskolan. Vår värdegrund och likabehandlingsperspektiv ska genomsyra hela verksamheten. Vi vill lyfta nyanser och olikheter och främja allas möjlighet att vara unika personer. En stor del av barnens utveckling och lärande sker genom leken, därför är leken ett dominerande inslag i vår dagliga verksamhet. Musik, rörelse och skapande kommer också att vara en naturlig del av barnens dag på förskolan. Vi kommer att arbeta för ett gott samarbete med föräldrar, där vi tror att ömsesidig respekt och förståelse för varandra är grunden för det goda samarbetet. Vi kommer att bjuda in till olika sammankomster som föräldramöten, öppet hus, firande av traditioner och utvecklingssamtal där vi har trevligt ihop och/eller utbyter tankar, upplevelser och information.

Förskolan kommer att ha välplanerade lokaler med en pedagogisk och rofylld miljö. Barnen erbjuds mötesplatser för lek, lärande och omsorg. Vi planerar för ett stort "torg" där det erbjuds möten med olika material som lera, sand, och målning, men också ett utbud till grund för experiment. Förskolan har kommer att ha ett eget bibliotek. Gården är stor och variationsrik med närhet till grönområden och skog. På gården kan barnen bland annat leka, klättra, gräva, odla och leka med vatten.

I köket arbetar en kock med ansvar för planering och tillagning av måltiderna. Livsmedelsverkets rekommendationer: "Bra mat i förskolan" är vägledande. Cirka 55 % av livsmedlen är ekologiska och minst 40% av måltiderna är vegetariska.

Vår vision är: ”Tillsammans lär vi för livet och skapar glada minnen!” Vårt pedagogiska ställningstagande är att barnen erbjuds meningsfulla sammanhang där det är roligt, tryggt och lärorikt att vara. Barnens rätt till delaktighet och inflytande är utgångspunkten och barnen ges förutsättningar och möjligheter att förstå sin omvärld. När ett barn lämnar oss för att börja skolan ska barnet ha fått livsviktig kunskap från vår utbildning för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig nästa utbildningssteg. Vi vill att barnet ska minnas sin barndom hos oss med glädje.