Närbild på barn som digitalt experimenterar med mossa.

Fågelboet

Kanslersvägen 38

Välkommen till vår fina förskola Fågelboet. Vår förskola har barngrupper indelade i 1-3 och 3-5 års avdelningar. I dagsläget finns det bofinkar, måsar, flamingos och albatrossar som går här.

Skarpnäck

Uppgift saknas

Vi är inspirerade av filosofin i Reggio Emilia. Vi tar till vara och inspireras av barns olika erfarenhet, intresseområden och vetgirighet i relation till vår omvärld. Lärande sker i ett glädjefyllt och vänskapligt klimat med fantasi och humor där leken har en central roll i barnens vardag.

Barn och personal arbetar tillsammans i ett projekterande arbetssätt som syftar till ett expanderat lärande. Alla är med och skapar mening genom att pröva, undersöka och förhandla. Barns reflektioner över sitt görande dokumenteras och följs upp.

Vi samarbetar för att utveckla verksamheten med utgångspunkt från barns tankar, idéer och olika uttryck. Barnen ska känna att de är tagna på allvar, uppleva sig delaktiga och kunna se sig som en verklig tillgång för varandra. Förskoletiden ska vara en tid av glädje, vänskap och med många utmaningar i ett lekfullt utforskande sammanhang.

Vi utforskar omvärlden utifrån olika områden som engagerar barnen, ofta i projektform. Viktigt här är barns egen delaktighet genom sina olika tankar, idéer och uttryck och som utgör grunden för projektets utveckling tillsammans med de material, situationer och aktiviteter som vi erbjuder.

Vår gemensamma projektinriktning för stadsdelens alla förskolor har nyss startat under arbetsnamnet ”Hållbar framtid”. Projektet avser att utforska naturen tillsammans med barnen. Här uppmuntras våra barn att titta nära på allt som finns, dofta, lukta, känna i syfte att uppöva sin känslighet och uppskattning för naturen.

Förskolan är byggd i två plan med stora utrymmen för varierad lek i mindre och större grupper.

Förskolan har ett vackert gemensamt torg på 3-5 årsavdelningarna för bygg och konstruktion, ateljé för lera och måleri och naturvetenskapligt undersökande.

Gården är stor och full av möjligheter till lek. Vi har egna cyklar och naturområden alldeles in på knuten med spännande floror, mossor och djurliv och utmanande möjligheter till lek och motorisk träning.

Vi har en egen kock som lagar god och näringsrik mat där de äldre barnen hämtar sin mat från buffébordet i matsalen samt dagstädning.

På förskolan serveras en hög andel ekologisk mat. All mat tillagas inom stadsdelsområdet och våra kockar arbetar utifrån Livsmedelsverkets ” Bra mat i förskolan”.

Förskolan ska vila på demokratins grund. Våra barn lämnar förskolan med god självkänsla och tilltro till sin och andras förmågor, med kreativitet och självständigt tänkande som bidrar till en hoppfullhet inför framtiden samt en fortsatt nyfikenhet att lära och vilja ingå i ett sammanhang.

Särskilt stöd och behov

Har du frågor kring ditt barn som av olika skäl behöver extra stöd i sin utveckling är det viktigt att du tar kontakt med Stödenheten för att skapa bästa möjliga förutsättningar i samband med ditt barns förskolestart. Chef för stödenheten är Ann-Charlotte Zetterqvist. Du når henne på 08-508 15 795 eller ann-charlotte.zetterqvist@stockholm.se

Stödenhetens chef samordnar tillsammans med förskolechefer alla insatser kring barn i behov av särskilt stöd för alla förskolor i stadsdelsområdet.

Öppet hus på förskolan

5/3 tisdag 09.30-10.45

6/3 onsdag 09.30-10.45

7/3 torsdag 09.30-10.45

Skarpnäcksfältets förskoleområde består av förskolorna Fågelboet, Skogsgläntan, Segelflygaren, Vinden, Ballongen, Molntappen och Barnasinnet. Enhetens ledningsgrupp består av en förskolechef, två biträdande förskolechef och två pedagogiska ledare varav en är danspedagog. Ledningen arbetar tillsammans för att stödja och inspirera verksamheten. Vi värdesätter arbetssätt som stödjer alla barns utforskande, lek och lärande. Vi har tydliga mål för verksamheten med läroplan och egna styrdokument som stöd.