Barn och pedagoger sitter på gräset vid vattnet.

Blå Grodan

Missionsvägen 14

Föräldrakooperativet Blå Grodan är en familjär förskola där vi har möjlighet att se det enskilda barnets behov och utveckling. Vi finns i natursköna Johannelund i Bromma med kolonilotter, ängar, skog och badplats runt knuten.

Bromma
Fristående (föräldrakooperativ)

• Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

Blå Grodan har ett tjugotal barn i åldrarna 1 till 5 år. Vi har små barngrupper och hög personaltäthet. Vi arbetar för att skapa en trygg men kreativ och stimulerande miljö och att ha roligt tillsammans. Naturen som omger förskolan är en självklar del i den dagliga verksamheten. Vi arbetar med att stimulera barnens nyfikenhet och deras lust att lära och ger dem möjlighet att utforska olika material och miljöer. Under våra dagliga utflykter till skogen, ängen eller stranden får barnen möjlighet att både uppleva och få kunskap om naturen. Här får barnen också stora möjligheter att prova sin fysiska förmåga genom att klättra och springa. Alla barn på förskolan har ”sin egen” fågel. Föräldrarna sköter städning av lokaler (ca 5-10 tillfällen/termin per familj) och varje termin anordnas fixardagar där man tillsammans rustar upp på förskolan. Föräldrarna har inte jour som personal på Blå Grodan.

2017 års renovering av lekgården ger större ytor och en mer kreativt stimulerande miljö, på teman som teater och resor. Den nya gården är ritad speciellt för Blå Grodan och i största möjliga utsträckning byggd av giftfria material. Inomhusmiljön är under upprustning med genomtänkta färg- och materialval. På förskolan finns en ateljé där barnen målar och skapar i olika tekniker. Vi har även en målarvägg utomhus. På gården finns också en scen, en rutschkana, en sandlåda och matplatser.

God och nyttig mat är högt prioriterat på Blå Grodan. Vi har ett eget kök där vår professionella kock lagar mat från grunden av till största delen ekologiska råvaror. Vi köper ekologiskt kött direkt från Visthusboden i Stora Skedvi i Dalarna.

Blå Grodans övergripande vision är ”Hälsa och må bra”. Det innefattar allt från miljövänlig städning till yoga och Röris (gympa) för barnen. Det handlar också om att den sociala miljön är trivsam och att alla får vara med och blir sedda. De små barngrupperna innebär att de äldre och de yngre barnen ofta träffas, vilket bidrar till alla känner varandra väl. Naturkunskap och språkutveckling är exempel på områden i den pedagogiska verksamheten. Vi arbetar mycket med barnens språkutveckling genom högläsning och ägnar oss tillsammans åt sång, rim och ramsor. Vi provar även att sjunga på andra språk än svenska. Barnens lärande och utveckling sker i deras egen lek och samspel, men även i våra rutiner och våra pedagogiska aktiviteter.

På Blå Grodan finns 2 surfplattor och en dator. Barnen och personalen använder dem för dokumentation, det finns också olika pedagogiska appar.

Förskolan drivs som ett föräldrakooperativ där föräldrarna i stor utsträckning kan påverka och delta i verksamheten.