Förskolan Solstugan, gult hus, blå himmel, barn som leker på gräset.

Förskolan Solstugan

Lövsätragränd 40-42

Skärholmen

Trygghet, trivsel, glädje och kvalitet är nyckelord för oss. Vi har kul och lär oss samtidigt massor! Hos oss finns barn i åldrarna ett till sex år uppdelade på tre avdelningar. Förskolan har varit en del av Stockholm stads barnomsorg sedan 2008.

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen

Förskolan Solstugan bedriver traditionell förskolepedagogik. Vi har engagerade pedagoger som tillgodoser varje barns behov av utveckling och undervisning. Varje barns intressen, behov och utveckling lägger grunden till verksamheten.

Vi följer den nationella Läroplanen för förskolan, Skollagen samt Förskoleprogrammet för Stockholms stad.

På förskolan har vi ett utforskande arbetssätt med olika projekt och teman. Vi gör utflykter till vår närmiljö såsom skog, museer, bibliotek, teater, bio, bondgård och Skansen. Äldre barn går till simhallen.

Utifrån barnens intressen och behov skapar vi verksamheten. På så sätt får varje barn utvecklas på bästa sätt och i sin egen takt.

Vår fristående barnstuga ligger i en park långt ifrån bilvägar nära en plaskdamm för bad på sommaren. Vi har en egen utegård med lekredskap och rabatter. Området är skyddat från trafik och är en trygg miljö för barnen. Vi har ljusa och fräscha lokaler med gott om platser för barngrupperna. Vår inomhusmiljö är utformad så att barnen kan ha många utvecklande aktiviteter: ateljé, matematik- och experimentrum, sago- och läshörna, internationellt bibliotek, musik- och naturvetenskaps mötesplatser.

Vi samarbetar med en cateringfirma och blir bjudna på husmanskost samt ekologiska grönsaker och bröd. Barnen får färsk frukt varje dag. Vi serverar frukost, ett varierat mellanmål och frukt under dagen. Besök restaurangens hemsida och ta del av menyn på www.matproduktion.se

Vår vision är att pedagoger, barn och vårdnadshavare tillsammans skapar en trygg, jämställd och stimulerande lärandemiljö, där vi tillsammans är respektfulla, självständiga och ansvarsfulla individer som är nyfikna på det livslånga lärandet.

Förskolepedagogiken går ut på att göra kunskaper tydligare och lättare att förstå för mindre barn. Undervisningen sker utifrån barnens nivå, förutsättningar och intressen. Vi arbetar mycket med projektarbete. Det är ett arbetssätt där vi kan utgå ifrån barnens frågeställningar och utforska många olika ämnen.

Förskolan strävar efter att varje barn utvecklar sin identitet, känner sig trygg i den, utvecklar sin nyfikenhet och sin lust att leka och lära. Målet är att barnet blir självständigt, känner tillit till sin egen förmåga, delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra. Vi arbetar mot att barnet utvecklar en förmåga att lyssna, berätta, reflektera och ge uttryck för sina egna uppfattningar.

Vi gör ofta utfärder till olika platser som hjälper barnen att förstå hur saker och ting fungerar och hänger ihop i världen. Exempel på utflyktsmål är museer (t.ex. Skansen), simhall, utställningar, bibliotek, brandkår, teater, bio, bondgård, polis, ambulans, och butiker.

Lediga platser fördelas till köande barn enligt följande turordning. Barn med särskilda behov av stöd för sin utveckling enligt skollagen (kapitel 8, paragraf 9). Barn med syskon i samma hushåll som redan är placerade på förskolan. Barn med längst kötid till förskolan. Om flera barn har samma kötid ligger barnets födelsedatum till grund för placering, det vill säga äldre barn går före yngre.

Varmt välkommen till oss!

Med vänliga hälsningar Asta Dirgelaite och alla pedagoger på förskolan.

Pedagogisk- och lekmaterial på förskolan är av god kvalité och allergisäker.