Barn gör experiment som bubblar

Fyrklövern

Färgargårdstorget 72

Södermalm

På förskolan Fyrklövern ligger barnens nyfikenhet och lust att lära till grund för verksamheten. Barnens intressen, upplevelser, fantasi och tankar leder oss till olika roliga och lärorika projekt.

4,5

Varje år har vi ett gemensamt tema inom Färgargårdens förskolor. Utifrån temat arbetar vi i olika projekt som bygger på barnens intressen. Projekten har alltid en frågeställning som barnen forskar kring.

Vi uppmuntrar barnen att uttrycka sina åsikter och att lyssna på varandra. För att kunna tillgodose varje enskilt barns behov delar vi in oss i mindre grupper.

Att barnen får inflytande över sin vardag är viktigt. Vi har bland annat barnråd och barnens val där barnen kommer till tals och påverkar sin vardag. Vi uppmärksammar varandras likheter och olikheter för att lyfta empatin och respekten för varandra. Hos oss är alla, stora som små, välkomna och en viktig del i gemenskapen.

Öppenhet mellan föräldrar och pedagoger är viktigt för verksamheten. En öppen dialog leder till ett varmare klimat samt idéer och tankar som utvecklar och förbättrar verksamheten. Vi samverkar med föräldrar i den dagliga kontakten, när vi har utvecklingssamtal, föräldramöten, traditionsenliga fester, utställningar, föräldrafika med mera.

På Fyrklövern är uteleken viktig. Barnen är ute varje dag, antingen på vår nyrenoverade gård eller då vi går iväg till olika parker och grönområden som finns i vår närhet. Vi tycker att det är viktigt att barnen får uppleva, upptäcka och utforska äkta natur samt utveckla en respekt och förståelse för den.

Miljöarbete har hos oss en hög prioritet och vi har belönats med Grön flagg certifiering från stiftelsen "Håll Sverige rent" för vårt arbete med hållbar utveckling.

Inom Färgargårdens förskolor har vi anställda kockar som tillagar maten i KRAV-certifierade kök. Kockarna arbetar efter Färgargårdens förskolors gemensamma meny där maten som serveras tre av dagarna består av vegetariskt, en dag fisk och en dag kött. Av den mat som serveras är mer än 70 % ekologisk mat och mer än 50 % KRAV märkt.

I enlighet med våra styrdokument vilar vår verksamhet på demokratins grund. Vi främjar aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö. Barnen är världsmedborgare i ett samhälle där hållbar utveckling står i fokus. Vi är första steget i det livslånga lärandet.

Tillsammans med föräldrarna lägger vi grunden för att barnet utvecklas till en öppen, hänsynsfull människa med förmåga till inlevelse och till samverkan med andra, i stånd till egna omdömen och problemlösningar.

Upptäckarglädjen ligger till grund för verksamheten. Lek och skapande är basen i den dagliga verksamheten. Pedagogerna utmanar, inspirerar och vägleder barnen i deras lek och lust att lära. Barns utforskande och lek är viktiga instrument för att förstå sig själva och sin omvärld. Där utvecklas samarbete, fantasi, empati, ansvar, språk, matematiskt tänkande och problemlösning.

Trygghet uppnår vi med ett individuellt bemötande, en inspirerande miljö och med goda rutiner. Arbete i mindre grupper gör att vi kan se och bekräfta det enskilda barnet. Vi har ett nära samarbete med barnens vårdnadshavare. Gemensamma reflektioner ger oss ökad kunskap och förståelse.

Vår utveckling av förskolans arbete drivs med tanke på miljön och med ett normmedvetet förhållningssätt. Vi söker nya faktakunskaper inom olika ämnesområden för att kunna ge barnen spännande utmaningar.

Öppettider i förskolan: Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06.30 och 18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.