Barn vid sjö

I Ur och Skur Gullungarna

Svartlösavägen 67

I Ur och Skur Gullungarna har 30 års erfarenhet av barnomsorg med barn mellan 1 och 6 år I dagsläget arbetar tre heltidspersonal med tolv förskolebarn. Detta innebär att det finns gott om tid att se, bekräfta och samtala med varje barn.

Pedagogisk omsorg
Älvsjö

Uppgift saknas

Varför gå in när det regnar? Det är ju då leran geggar som bäst.

Det går faktiskt bra att ha både skola och förskola nästan helt utomhus. Smutsigare barn, men friskare och starkare – det blir resultatet.

• I Ur och Skur är ett helt eget sätt att bedriva skol- och förskoleverksamhet. Barnen är ute varje dag, även om det skulle komma en skur eller två. Detta innebär dock inte att vi även är inomhus under kalla, mörka och ruskiga dagar. När hösten kommer är det skönt att få krypa upp i soffan och lyssna till sagor eller äta mellis medan den öppna spisen sprakar. Eller att pyssla, matte-, eller bokstavsträna eller eller leka i något av barnrummen.
  • I Ur och Skur pedagogiken bygger på en upptäckarglädje och en nyfikenhet som lär barnen att se sambanden i naturen. Men också att använda alla sina sinnen.
  • I Ur och Skur handlar om ett upplevelsebaserat lärande och friluftsliv för att uppnå läroplanernas mål. Friska och starka barn

Forskning visar att barn som regelbundet vistas mycket utomhus drabbas av färre infektioner. Att leka i obanad terräng ger också bättre motorik och kreativitet. Bra för både kropp och knopp alltså.

Nedre delen av villan är helt barnanpassad och där sker lugna aktiviteter under dagen. Det finns ett "småbarnsrum" där leksaker är anpassade för de yngre barnen. De större barnen har "storbarnsrummet". I anslutning till det ligger ett lekrum som har TV och öppen spis. Här kan man bygga med Lego, Briojärnväg, läsa sagor eller grilla en korv till mellis.

Maten är varierad, näringsrik och uppskattad av barnen. Vi strävar efter att ha en vegetarisk dag i veckan men viktigast av allt är att barnen vill äta och tycker om maten. När vi är på utflykt till skogen lagar vi maten där eller tar med oss varm mat i mattermosar. Kalla årstiden tänder vi ljusen i dem och njuter av maten tillsammans. Vi håller hårt på traditionerna och firar alla högtider med traditionell mat. I december firar vi Nobel med en trerättersmeny och vackert dukat bord.

Pedagogikens utgångspunkt har sin grund i friluftsliv, utomhuspedagogik och upplevelsebaserat lärande och arbetar efter målen i Läroplanen. Barnen upptäcker, leker och upplever med alla sinnen och hela kroppen. Att praktiskt få uppleva, stimulerar nyfikenheten, självkänslan, ger kunskap och förståelse. Barn leker bäst där det finns naturmaterial och växtlighet, barn behöver träd, pinnar, kottar och ytor för att kunna springa, leka och gömma sig. Barnen får prova på olika friluftslivsaktiviteter och grundlägger friluftsfärdigheter som de har nytta av hela livet. De får också en nära relation till naturen och utvecklar kunskap och trygghet att vistas där bland annat genom Friluftsfrämjandets verksamhet (Skogsknopp, Skogsknytte, Skogsmulle, Laxe).

Praktiskt miljöarbete är något naturligt på I Ur och Skur, som att källsortera, kompostera, odla, återanvända och använda miljögodkända produkter. Pedagogen utgår från barnets intresse, erfarenhet och utveckling och arbetar medupptäckande, medundersökande, medupplevande och medagerande tillsammans med barnen.

I Ur och Skur Gullungarna drivs sedan 1989 av Annette Gottberg. Verksamheten bedrivs i en villa med stor barnvänlig tomt och kan lätt nås med buss 141 och 163 som har hållplatser inom 1 minuts avstånd.

Tomten som är anpassad för barn är omsluten av Gunnebostängsel och har säkerhetsgrindar. På ena gaveln finns även en stor uteplats. Sommartid skuggas tomten av solsegel som hänger över lekytorna.

Som vårdnadshavare till barn i denna omsorg upplever man en närhet och kontakt med personalen som större enheter aldrig kan ge.