Illustration - barn påväg till förskola

Familjedaghemmet Solrosen, Cecilia Enman

Tavelsjövägen 2A

Hej, jag heter Cecilia och driver familjedaghemmet Solrosen med en barngrupp på 4-6 barn. Jag har arbetat med barn sedan augusti 2005 och jag stormtrivs med det. Jag träffar ofta två kollegor för gemensamma aktiviteter.

Pedagogisk omsorg
Enskede-Årsta-Vantör

Uppgift saknas

Familjedaghemmet erbjuder barn 1-6 år en flexibel och stimulerande verksamhet i trygg hemmamiljö, med små barngrupper. Verksamheten kännetecknas av trygghet, gemenskap, ansvar, trivsel och respekt.

Vi är tre dagbarnvårdare som samarbetar med 12-18 barn beroende på ålderssammansättningen i grupperna. Vi turas om att hålla i olika teman som varar i fem veckor, där vi ibland delar in barnen i olika grupper som (sniglar 1-2 år) (harar 3-6 år) för att kunna ge barnen en stimulerande åldersinriktad aktivitet. Inför en planerad aktivitet tycker jag att det är viktigt att vara lyhörd om barnens intresse, för att kunna erbjuda en så bra aktivitet som möjligt.

Verksamheten bedriv från mitt hem som utgångspunkt. Jag erbjuder daglig inomhus/utomhus lek och möjlighet att under lekfulla former utvecklas i sin egen takt och efter sin förmåga. Lugna fridfulla stunder med vila och avslappning erbjuds varje dag.

Jag erbjuder barnen varierande kost och lagar det mesta från grunden, för att kunna ge barnen en sådan näringsrik måltid som möjligt. Jag försöker i den mån det går köpa in ekologiska produkter.

Barn älskar att leka och är duktiga på det. Mitt mål är att barnen får använda sig av sin egen fantasi och ta egna initiativ i leken. Jag håller mig i bakgrunden då leken inte kräver vägledning. Språket har stor betydelse i samhället, genom ett väl utvecklat språk ökar barnets självförtroende. Språket stimuleras genom den dagliga konversationen, sagostunder, samlingar med sånger, rim, ramsor och planerade teman. Genom vardagliga former lär sig barnen uttrycka sina åsikter och lyssna på varandra. Pedagogiska samtal förs dagligen vid alla rutinsituationer såsom måltider, toalettbesök, påklädning m.m.

Särskilt stöd och behov

Jag har lång erfarenhet av allergiska barn inom mjölk, ägg och vete.