Anneli Backlund

Familjedaghemmet Lattjo Lajban

Blackebergsplan 5

Lattjo Lajban är ett enskilt drivet familjedaghem. Jag jobbar mycket ute i skog och mark. Att få jobba med en lagom stor barngrupp, där man hinner måna och bry sig om var och en. Där barnen hela tiden får känna sig trygga, hörda, sedda och välkomna.

Pedagogisk omsorg
Bromma

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen
  • Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga

Natur, djur och fåglar med lite yoga och mindfulness, det är min röda tråd. Vi spenderar mycket tid ute i skog och mark. Här har vi rytmik, idrott, skogsaktiviteter som "Knytte" och " Mulle" och många andra aktiviteter.

Vi använder engelska uttryck dagligen.

Jag bor i en stor lägenhet vid torget i Blackeberg. Barnen har ett stort lekrum där vi har gott om plats för inne aktiviteter och ett extra rum om vi behöver dela upp oss. Vi får plats många runt köksbordet, här både äter, pysslar, klistrar och klipper vi. Någon uteplats finns inte eftersom vi bor på torget så alla tänkbara grönområden runt Blackeberg, Grimsta, Judarn, Kyrksjön är vår lek och arbetsplats, en fantastisk miljö och jag känner mig lyckligt lottad.

Kosten är viktig och jag lägger stor vikt vid att kunna ge barnen inte bara en god men också varierande och näringsriktig kost. Barnen ska erbjudas frukost, lunch och mellanmål. Måltiden ger möjlighet till trevlig samvaro, en stund att ta det lugnt och fylla på energi. Bordssamtalen kan handla om smaker, dofter, färger och konsistens både på svenska och engelska, varifrån maten kommer och vad som händer med den i kroppen, varför man behöver olika sorters livsmedel och om maten på tallriken.

• Att jag jobbar efter det jag planerat för terminen, följer vårt veckoschema, med återkommande aktiviteter.
  • Att hela tiden titta efter varje barns intresse och behov
  • Att försöka vara klar och tydlig i mitt sätt mot både barnen och föräldrarna
  • Att se leken, utgå från leken, ta leken till hjälp att bearbeta och berätta om leken
  • Att lära barnen att klara av saker, klara sig själva och att hjälpa andra
  • Att barnen blir verkliga kompisar, som betyder mycket för varandra
  • Att barnen får göra färdigt, får tid att fördjupa sig och tid för kontakt
  • Att ge barnen nya möjligheter utöver vad de får hemma
  • Att ge barnen starka känsloupplevelser
  • Låta var och en vara unik och en tillgång på sitt sätt
  • Att barnen får känna sig trygga i gruppen

Måltiden är ett tillfälle att lära känna olika livsmedel och matkulturer - både kulturer som är nya i Sverige och landets egna kulturkretsar med variationer. Barnen hjälper till med bestyren runt måltiden: duka, duka av, hjälpa till att förbereda måltider som att dela grönsaker, bre smörgås. Att exempelvis dela maten i mindre bitar blir träning i motorik och matematik.

"Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder" Fågelskådning, "knytte", rytmik, idrott, yoga och mindfulness är en del av det som händer och sker i min verksamhet.

Barnen har sin egen toalett med sina handdukar.

Jag jobbar ihop med ett gäng andra dagbarnvårdare och barn i Södra och Norra Ängby och vi träffas regelbundet