Villa

Keys Familjedaghem

Karstensvägen 23

Hägersten-Liljeholmen

Verksamheten bedrivs utifrån mitt hem, en villa på en lugn återvändsgata nära naturen. Jag samarbetar med ytterligare två familjedaghem, vi arbetar emot samma mål och har ett bra fungerande vikariesystem.

Pedagogisk omsorg

Inga uppgifter

Min verksamhet har en tydlig utomhuspedagogik, på sommarhalvåret äter vi både lunch och mellanmål utomhus. Maten lagar jag själv från grunden, och jag försöker använda ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Jag samarbetar med två andra pedagoger, Familjedaghemmet Karusellen och Petra Langs Familjedaghem och tillsammans har vi byggt upp ett program där vi jobbar med olika aktiviteter som naturgrupper, kyrkans barntimme och rytmik. Ett par dagar i veckan är vi i en gemensam lokal, och en dag i veckan brukar vi grilla tillsammans i någon närbelägen park.

Verksamheten bedrivs utifrån mitt hem, en villa där vi huvudsakligen nyttjar 4 rum. Köket, en separat hall och två ytterligare rum för lek och vila. På tomten finns det lekstuga och stora ytor för övriga aktivitet. Mycket av utomhusaktiviteten sker i skogen och i olika parklekar i närområdet. Två dagar i veckan är vi i en gemensam lokal tillsamman med ytterligare två familjedaghem. Där finns lekrum, pysselhörna och stora ytor för rörelselekar och gemensamma aktiviteter i större grupper.

Frukt, lunch och mellanmål serveras varje dag. Jag gör en matsedel som sträcker sig över en vecka. Jag sätter upp den på min anslagstavla i hallen när den är klar, allt för att undvika matkrockar mellan oss och hemmet. Jag kommer fortsätta att servera ekologiska alternativ i så stor utsträckning som möjligt. Jag lagar all mat från grunden och undviker halvfabrikat i största möjliga mån. Jag bakar ofta eget bröd och anser att det är viktigt att servera barnen näringsrik mat.

Arbetssätt - hur uppnå ställda mål:

• genom målmedvetenhet och uppsatta delmål
  • genom att arbeta strukturerat och konsekvent
  • genom att föra dagbok, dagligen dokumentera och utvärdera verksamheten
  • genom att dagligen samtala med barn och föräldrar
  • att arbeta med barn i grupp innebär att ständigt utvärdera sina arbetsmetoder; detta för att barngruppen skall fungera och må bra. För att nå dit gäller det att alltid lyssna på barnen och föräldrarna, vara lyhörd och beredd på att omvärdera vårt arbetssätt.
  • stödja föräldrarna så att de vågar vara goda föräldrar och inser hur viktiga de är för sina barn
  • vi skall vara en god förebild för barnen och deras föräldrar
  • skapa en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och nyfikenhet
  • genom samarbete med andra familjedagvårdare
  • att löpande titta över våra utvärderingsmetoder och se att vi verkligen mäter det vi vill mäta

Jag är ute med barnen under hela året så länge vädret tillåter, under april-november äter vi även ute. De små barnen sover ute i vagn större delen av året. Två dagar i veckan träffar vi de andra familjedaghemmen i en gemensam lokal. Där träffas barnen i en större grupp och vi har gemensamma aktiviteter så som rytmik, sång och skapande.

Jag är gift, har två barn och en tax.