Barn i skogen.

I Ur och Skur Ellas små gryn

Utvägen 20

Hässelby-Vällingby

Förskolan är ett privat familjedaghem/pedagogisk omsorg. Verksamheten driver jag i mitt hus som ligger i Vinsta/Vällingby, i ett lugnt och fint bostadsområde nära till flera skogspartier och ett stort utbud av trevliga lekparker.

Pedagogisk omsorg

Inga uppgifter

Mitt familjedaghem är en Friluftsfrämjandet certifierad och kvalitetssäkrad I Ur och Skur förskola, vilket betyder att vi är ute större delen av dagen, ofta hela dagen. Under den kalla årstiden blir utevistelsen något kortare.

Jag står under Utbildningsförvaltningen och arbetar utifrån läroplan för förskolan samt Riktlinjer för fristående pedagogisk omsorg.

I Ur och Skur Ellas små gryn arbetar med upplevelsebaserat lärande. Barnen upplever sin omgivning med alla sinnen och de ska få vara med om saker på riktigt. Jag som pedagog är medagerande, medupptäckande, medupplevande och medundersökande med barnen under allt vi gör. Barnen ska tycka om att vara ute och ha roligt, lära sig om friluftsliv och få ta del av upplevelser i och om naturen.

Verksamheten drivs i allra största utsträckning utomhus. Vi utnyttjar våra ”uterum” i närområdet så som skog, äng och parklek för att uppnå de olika målen vi arbetar för. Inomhusverksamheten sträcker sig i stort till måltider och/eller eftermiddagar under den kalla årstiden. Vi lyfter då även in det arbetet vi påbörjat utomhus. Barnen har tillgång till lekrum som är utformad för både lek och skapande. Samt en tomt som bjuder in till lek, där odlingsmöjligheter, bärbuskar och fruktträd finns.

Maten som serveras är hemlagad, näringsrik och varierad av mestadels ekologiska råvaror. Vi tar tillvara på bär och frukt samt grönsaker från tomten och grannar. Vi äter ofta vår mat utomhus, naturligtvis beroende på väder och kyla.

I Ur och Skur Ellas små gryns mål är att erbjuda en barnomsorg i en liten och trygg miljö där alla blir sedda, hörda och bekräftade. Viktiga delar av verksamheten är även att lära barnen lyssna på - och respektera sina kompisar, samt att visa hänsyn för varandra. Barnen och föräldrarna ska känna trygghet och glädje när de vistas hos mig. Mitt mål är att förmedla kunskap genom lek, upplevelsebaserat lärande och genom olika uttrycksmedel i och med hjälp av naturen. Leken i naturen är ett viktigt redskap som utvecklar barnets fantasi, språk och sociala samspel.

Upplevelsebaserat lärande är en viktig del av min verksamhet och jag vill se att den genomsyrar så gott som allt vi gör. Jag låter barnen få tid på sig och verkligen uppleva alla de saker de upptäcker. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för, ligger till grund för utformningen av planeringen av den pedagogiska verksamheten. Detta uppnås genom att jag som pedagog är lyhörd för barnens tankar och idéer och uppmuntrar barnen att fatta beslut efter egen förmåga. På så sätt skapas nya teman/projekt. I projekten ingår leken, upplevelserna, äventyret, friluftslivet, naturen, olika uttrycksmedel samt alla sinnen. Språk och matematik finns som en naturlig del i verksamheten.