Piskangården - en av förskolans två gårdar i full grönska

Wollmar

Wollmar Yxkullsgatan 41

Förskolan Wollmar är en av Rosenlunds fyra förskolor och ligger i ett sekelskifteshus i kvarteret Piskan med närhet till många av Södermalms parker. Vi har två fina gårdar. Förskolan ligger ett stenkast från Zinkendamms IP och Tantos grönområden.

Södermalm
5,5

Tillgänglighet

På förskolan Wollmar möter barnen engagerade, nytänkande och professionella pedagoger. Barnen har rätt att själva påverka vad de vill göra under sin dag på förskolan och lär tillsammans med andra i mötet kring det som barnen själva tycker är intressant och spännande. Utifrån det har vi skapat öppna miljöer med tillgängligt material där vi pedagoger är medforskare i barnens lek och utforskande.

Som en del av vårt pedagogiska år har Södermalms förskolor ett gemensamt projektuppdrag över sommaren. Tanken är att barnens projektuppdrag blir något att mötas kring vid uppstarten som inspirerar till ett vidare utforskande. Vi strävar efter att barnens projekt ska pågå och finnas tillgängligt i den pedagogiska miljön under hela dagen.

Under sin tid på förskolan får barnen ta del av kultur i olika former. Vi besöker regelbundet bibliotek och lånar böcker tillsammans med barnen, besöker eller får besök av teatrar varje termin samt har storsångsamling varje vecka där hela förskolans sjunger tillsammans. Som utgångspunkt för barnens kulturupplevelser har vi den mångkulturella almanackan och likabehandlingsplanen. Utöver kultur för och med barnen skapas också kultur av barnen själva när vi ritar, målar, dansar, dramatiserar och bygger med olika material. Rätten att uttrycka sig genom hundra språk är därför utgångspunkten för hur vi organiserar barnens tid.

Förskolan ligger i ett sekelskifteshus med trivsamma, ljusa lokaler. På nedre plan finns våra yngsta barn, allrum, kök och personalutrymmen.

På övre planet huserar avdelningen Regnbågen. Där finns spännande och utmanande miljöer för lek och lärande.

På gården har vi odlingslådor där barnen får plantera blommor, odla potatis, ärtor och bönor.

Vi skapar förutsättningar för att barnen ska kunna använda gården som en arena för lärande. Barn ska kunna använda samma material såväl ute som inne.

I förskolans hjärta arbetar vår kock Sussie. Sussie ser till att maten som serveras är god och näringsriktig.

Alla våra mejeriprodukter är ekologiska och våra kolonialvaror är KRAV-märkta. Vi strävar hela tiden efter att öka våra inköp av ekologiska och KRAV-märkta produkter och har infört vegetarisk kost en dag i veckan.

Sussie ingår i ett nätverk för kockar i stadsdelen där de utbyter erfarenheter och inspirerar varandra.

Vi arbetar för att varje barn ska bemötas av nyfikna och intresserade pedagoger i sitt utforskande för att få förutsättningar att utveckla sin nyfikenhet och lust att lära genom livet. Med utgångspunkt i att barn är kunskapare och lär i för dem meningsfulla sammanhang erbjuder vi en trygg och tillgänglig miljö som är föränderlig och utformas utifrån barngruppens intressen med vår likabehandlingsplan som grund.

Vi arbetar med pedagogisk dokumentation för att synliggöra barnens frågor och lärande. Barnen är delaktiga i att dokumentera och reflektera kring sitt eget lärande genom många olika uttrycksformer, vilket blir motorn i projekten som lever på förskolan.

Vanligtvis har vår förskollärare Lollo drop in-visningar av vår förskola den sista fredagen i varje månad klockan 10.15, men på grund av covid19 är dessa inställda tills vidare.

Vi har ett förskoleråd där vårdnadshavare och pedagoger träffas och diskuterar frågor som rör verksamheten. Det kan vara föräldrafika, gårdsfest, förskoleundersökningen, likabehandlingsfrågor eller annat som föräldrarna vill diskutera.

Varje år anordnar förskolan en stor gårdsfest.

Öppettider i förskolan: Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06.30 och 18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Alla på förskolan har gått igenom Stockholms stads utbildningssteg i kemikaliesmart förskola och anpassar inköp och material efter det.