Förskolan innemiljö

Solstrålen Tenstavägen 101

Fagerstagatan 15

Förskolan Solstrålen använder musik och rörelse som arbetsmetod för barns lärande och utveckling. Förskolan har fyra avdelningar. Två för barn 1–3-år och två för barn 3–5 år. Frukost, lunch och mellanmål lagas från grunden av en kokerska på plats.

Spånga-Tensta

Uppgift saknas

Förskolan har musik som profilering. Musik, sång, rörelse och dans är viktigt och är ett bra hjälpmedel för barnens språkutveckling, motorik, självkänsla samt att det ger glädje, inspiration och avslappning.

Det viktigaste i vår förskola är trygghet. Barn, föräldrar och pedagoger behöver vara trygga med varandra för att det ska bli en bra verksamhet.

I samarbetet med föräldrarna har vi ett föräldraråd där vi tar upp synpunkter och förslag om förskolans verksamhet.

Barnens språkutveckling är mycket viktig för att de ska kunna tänka, prata, kommunicera och lära sig. Vi sätter fokus på att utveckla språket hos alla när vi samtalar, har samling, vistas i naturen/skogen, sjunger, har rörelseövningar, använder datorspel och läser.

Vi arbetar aktivt med social utveckling – hur man ska vara mot andra, visa empati och pro-sociala handlingar, ha självkontroll, kunna hävda sig och leka, ha glädje och humor. Varje barn har sin egen ansvarspedagog.

Som förälder har du rätt att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är klockan 06.30–18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Möjlighet till lek i sandlådor och i klätterställning samt cykling. Marken är kuperad för motorisk träning. Förråd finns för uteleksaker och gymnastikredskap. Inomhusmiljön består av rymliga lokaler med rörelserum, musikrum och ateljé.

Alla förskolorna tillagar sin egen mat. Förskolorna serverar husmanskost som till största delen tillagas från grunden med bra råvaror. Endast några livsmedel köps in som halvfabrikat. Vi inom Pusslet har gjort detta aktiva val för att vi vill minska andelen tillsatser och konserveringsämnen i vår mat som serveras. Vi har också valt bort att servera livsmedel som innehåller socker.

Alla barn och medarbetare har rätt till en så bra dag som möjligt vilket innebär att resurserna delas rättvist. Varje medarbetare behöver finna trygghet och trivsel i vår organisation för att må bra och ha hög frisknärvaro. Stadsdelens vision ”Vi gör skillnad för människan i vardagen” utifrån bemötande, resultat, engagemang och kompetens ska vara vägledande. Vi använder oss av alla omsorgssituationer, rutiner, i vardagen och aktiviteter för lärandesituationer.

Alla förskolor har matsedlar som löper över tid och som bygger på livsmedelsverkets rekommendationer och för att ge en variation.

Våra matsedlar är utformade för att minska intaget av kött och öka andelen vegetarisk mat.

Matsedlarna är anpassade för våra verksamheten enligt riktlinjer och efter den nya tallriksmodellen.

Vi serverar

• fisk två gånger i veckan
  • vegetarisk mat minst en gång i veckan
  • kött/kyckling/korv en gång i veckan
  • lättmjölk eller vatten som måltidsdryck.

Pusslet har i sin verksamhetsplan för 2016 som mål att andelen ekologisk mat ska uppgå till 50 procent.

Förskolorna serverar alltid följande ekologiska produkter:

• mejeriprodukter inklusive Bregott
  • ris, gryn och pasta
  • mjöl
  • smaksättare som krossade tomater, chilisås och så vidare
  • kaffe och te
  • köttfärs
  • torkad frukt
  • grönsaker som morötter, lök, vitkål samt rotfrukter som finns tillgängligt hos leverantören
  • banan och annan säsongsfrukt som finns tillgängligt hos leverantören.