Illustration av förskola

Sandslottet

Ester Ellqvists väg 1 och Efraim Dahlins väg 1

Förskolan består av en huvudbyggnad på Ester Ellqvist väg.1 samt ett Annex som ligger på Efraim Dahlins väg 1. .

Farsta

• Kontrastmarkering Kontrastmarkering
  • Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss
  • Tydlig skyltning Tydlig skyltning

På Sandslottet är Reggio Emilias värden och tankar vår inspirationskälla och pedagogiska plattform. Vi tror på det kloka och kompetenta barnet som har stora förmågor och möjligheter. På samma sätt tror vi på att alla barn föds intelligenta med stark drivkraft att utforska världen och bli demokratiska medborgare. Vi använder oss av ett projektinriktat arbetssätt med pedagogisk dokumentation som vårt främsta verktyg. Vi har tagit ställning för barnens rättigheter vilket ska omfatta alla medarbetares förhållningssätt. Vi anser det särskilt viktigt att barnen på Sandslottet har rätt till:

• att organiseras i mindre grupper under så stor del av dagen som möjligt
  • meningsskapande vardag där mål och syfte tydligt framträder
  • nyfikna, medforskande och närvarande pedagoger
  • välorganiserad, spännande och estetisk miljö
  • att bli sedda och lyssnade till

Vi skapar olika rum med inriktning på lek, avskildhet, läsa, lyssna och berättande, skapande verksamhet, digital verkstad, naturvetenskap och teknik samt bygg och konstruktion. Gården erbjuder stora möjligheter till lek och rörelse.

Förskolan serverar frukost, lunch och mellanmål med stor andel ekologiska varor. Vi utmanar barnen att ta mat själva från en bufféservering. Pedagogernas förhållningssätt är att barnen erbjuds smaka på maten och lära sig ta lite i taget så att mat inte kastas. Förskolan har matavfallshantering.

Barn och föräldrar möts av ett professionellt förhållningssätt och en pedagogisk lärmiljö där alla barns nyfikenhet, lust och förmåga tas tillvara. En tydlig, tillåtande och tillgänglig verksamhet där barnen är delaktiga i undervisning och lärande genom lek och lust.

Särskilt stöd och behov

Förskolan har möjlighet att vid behov få specialpedagogiskt stöd. Vi har tillgång till specialpedagoger och förskolepsykolog.

Förskolan är en del av den digitalisering som sker i samhället. Genom ett medvetet arbete på våra förskolor införs detta inom samtliga områden. Barnen blir producenter och medskapare och får ta del av kodning och programmering samt möta källkritik.