Lekande barn på gården

Krakel Spektakel

Fatburs Brunnsgata 8

Aktiva barn är vår vardag! På Krakel Spektakel arbetar vi för att främja rörelseglädje hos våra barn och minska stillasittande, då vi tror att det har långsiktigt positiva effekter för deras hälsa och förmågor.

Södermalm
Fristående (föräldrakooperativ)
Andel legitimerade förskollärare

• Entré och entréhall för rullstolsburen

Krakel Spektakels profil har sin utgångspunkt i rörelse. Vi tror att lustfylld rörelse bidrar till bättre både psykisk och fysisk hälsa.

Utöver rörelse, erbjuder vi en trygg och kreativ pedagogisk miljö för våra barn där vi sätter varje barns unika behov, lust och förmåga att lära och rätt till lika behandling och respekt i centrum. Vi hämtar inspiration från Reggio Emilia-pedagogiken och arbetar genus- och normmedvetet med utgångspunkt i alla barns lika värde. Varje barn har rätt till ett bemötande på sin egen nivå och efter sina behov och förmågor. Vi samarbetar tätt över avdelningsgränserna både vad gäller pedagogernas arbetsmiljö och kollegialt lärande samt delar löpande in barnen i tvärgrupper så att alla barn och vuxna i verksamheten lär känna varandra.

Vi har tre barngrupper – Krakel, Kusin och Vitamin – som erbjuder barnomsorg åt genomsnittligt 35 barn och där personaltätheten är hög med nio pedagoger varav två är förskollärare och tre är män Vi har genusutbildad personal, är en kemikaliesmart förskola och har en egen kock som lagar sockerfri mat åt våra barn från grunden med ekologiska råvaror.

Som förälder i kooperativet har du möjlighet till påverkan, engagemang och gemenskap, men du behöver varken städa, hoppa in som vikarie eller laga mat.

Vi har stora lokaler och en härlig utegård i söderläge omgiven av bilfria gator. Här finns välutrustade ateljéer och byggrum inne på avdelningarna och det finns mörklagda och lugna sovrum åt de barn som ska sova. Vi lägger stor vikt vid utomhuslek, på vår stora utegård kan barnen cykla, bygga, leka, gegga, plantera och umgås.

En gång i veckan går vi på utflykt, och vi tar ofta del av Söders kulturutbud såsom teater, dans och biblioteksbesök. Vi har genomgått SNF:s projekt Giftfri förskola.

Vi har vår egen fantastiska kock Iván, som har en gedigen erfarenhet från restaurangbranschen. Han lagar sockerfri mat från grunden i vårt kök, med ekologiska råvaror och efter egna recept. Ivan är en stor favorit bland barnen (och personalen) då han efter matlagning även spelar gitarr och sjunger med barnen.

Hos oss finns både veganer, vegetarianer och barn med olika allergier - givetvis lagar Iván så att alla barn får likvärdig kost! Som förälder får du alltid en uppdatering om dagens meny.

Vår pedagogiska verksamhet präglas av förskolans rörelseprofil. Vi vill främja rörelse och aktivitet för att minska stillasittandet hos barnen, förebygga kroniska sjukdomar och stärka barnens rörelseglädje.

Krakel Spektakels årshjul förser årstidsanpassade aktivitetsteman:

• Kul på hjul i augusti och september: fart- och balansträning på cykel/trehjuling.

• Skoj i skogen i oktober och november: skogsvistelse, djur och natur, matlagning utomhus, allemansrätten och kojbygge.

• Is- och snölek i december till mars: skridskoskola, pulkaåkning och annan vinterlek.

• Skräpnisse i april och maj: Skoljogg/Bamseloppet, ploggning (håll Sverige rent), hållbarhetsfokus och allemansrätten.

• Vattenbus i juni och juli: simskola för de äldre barnen, vattenlek för de yngre barnen.

Verksamheten föds ur och utformas utifrån barnens lust till lek och skapande. Pedagogerna finns som stöd och inspiration och erbjuder musik, rörelse och kreativitet där vi sätter upptäckarglädjen i centrum. Vi jobbar ofta i stationer där barnen själva väljer det som känns roligt och meningsfullt. Det kan till exempel vara att snickra i vår verkstad, sy eller leka rollekar. Vi hjälper barnen att fullfölja den process som påbörjats i leken så att de får utveckla sin förmåga till uppmärksamhet och genomföra sina visioner.

Särskilt stöd och behov

Alla barn är välkomna! Vi har barn med särskilda behov hos oss som får stöd i anställda resurspedagoger, vilket vi ser som en styrka i vårt systematiska kvalitetsarbete med inriktning på demokratiska värderingar och grundsyn på alla barns rätt till trygghet, gemenskap och likabehandling.

Vi har ett årstidsanpassat rörelseschema för våra barn som du kan läsa mer om under ”Mål och vision”.

Krakel Spektakel är en stor liten förskola som drivs som ett föräldrakooperativ med en familjär atmosfär där pedagoger, barn och föräldrar känner varandra väl.

Vi är en kemikaliesmart förskola. Förskolan genomgår årliga kontroller av miljön och lekmaterial. Personalen har gått Kemikalieinspektionens utbildning, och vi har vidtagit flera åtgärder: alla mjuka plastleksaker har rensats bort. Vi använder inte skötbäddar av PVC utan enbart Öko-tex-märkta textilskötbäddar. Våra vilomadrasser är Öko-tex-märkta och vi använder aldrig PVC-överdrag. Vi använder Svanenmärkta hygien- och städprodukter i oparfymerade varianter. Barnen äter enbart på porslinstallrikar.