Isbjörnen, Isgränd 6

Isgränd 6, Hägersten

Isbjörnen ingår i Hägerstensåsens förskolor och har tre barngrupper: Arktis och Norrskenet med barn i åldrarna 3–5 år och Polaris med barn i åldrarna 1–3 år. Förskolan har en egen utegård och nära till kringliggande parker och grönområden.

Hägersten-Liljeholmen
5,5

• Ledarhund och assistanshund välkommen Ledarhund och assistanshund välkommen

Förskolan Isbjörnen arbetar utifrån ett utforskande arbetssätt inspirerat av Reggio Emilias pedagogiska filosofi, som bygger på en tro på människans möjligheter, och respekt för barnet samt en övertygelse om att barn har en inneboende drivkraft att utforska världen. Alla barn har möjlighet att utvecklas och lära så brett och fritt som möjligt. Det är barnets intressen, tankar, erfarenhet och teorier som präglar verksamhetens innehåll och utformningen av våra lärmiljöer.

Vår barnsyn präglas av en tilltro på barnens kapacitet att utvecklas och lära i sin takt och på sitt sätt. Förskolan Isbjörnen erbjuder en innehållsrik pedagogisk lärmiljö där barnen har tillgång till kreativa rum som inbjuder till en lekfull och utforskande förskoledag.

Barngruppen delas regelbundet in i grupper om färre barn där det ges större möjlighet till lärande samtal mellan barn-barn och barn-pedagoger. Pedagogerna ser till det enskilda barnens behov och arbetar såväl individuellt som i grupp med att utmana och utveckla barnens olika förmågor.

Vi erbjuder en dokumenterad verksamhet där ni som vårdnadshavare kan följa ert barns utveckling och lärande. Varje termin bjuds vårdnadshavarna in till ett ”Möte för vårdnadshavare” /annan aktivitet för er vårdnadshavare. Utvecklingssamtal genomförs en gång per år samt vid behov. Vi erbjuder en introduktion där ni som vårdnadshavare är med aktivt i verksamheten.

Inomhusmiljö är indelade i ”rum i rummet”. Detta för att möjliggöra kommunikativa möten. Barnen erbjuds en utmanande miljö där materialet är undersökningsbart och lättillgängligt. Polaris erbjuder barnen en trygg och roligt start i förskolan. Arktis och Norrskenet bjuder in barnen till fortsatt utforskande och nya upplevelser.

Utomhus finns en stor gård för rörelse och aktiviteter med olika material och redskap – och lekfulla pedagoger.

Maten som lagas är både näringsrik och variationsrik. Vi serverar vegetarisk mat minst en gång i veckan. Goda och bra måltider bidrar till matglädje och gemenskap, dessutom ses måltiderna som ett pedagogiskt verktyg.

Förskolan arbetar för hållbar utveckling genom att göra medvetna val kring inköp. Vi strävar efter att ha en hög andel ekologiska livsmedel och vi serverar näringsrik mat som tillagas från grunden i förskolans eget kök. Vi arbetar efter livsmedelsverkets rekommendationer.

Förskolorna i Hägersten-Liljeholmen präglas av likvärdighet. Vår övergripande målsättning att utveckla varje barns tillit till sig själv och till sina egna speciella förmågor. För att denna målsättning ska kunna uppnås krävs att pedagogerna är lyhörda, delaktiga och flexibla.

Genom vårt arbetssätt och vårt bemötande av alla barn vill vi uppmuntra, stödja och utveckla barnen lärande via lek och utforskande. Ditt barn ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar i en pedagogisk miljö som anpassas efter barnets behov och intressen.

Pedagogerna i våra förskolor är engagerade och kunniga och arbetar i kontinuerlig dialog med dig som vårdnadshavare. Vårt pedagogiska arbete utgår från en demokratisk värdegrund och de styrdokument som finns för förskolan; Skollagen, Läroplan för förskolan -18, FN:s Barnkonvention, aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling, Stockholms stads skolplan samt ny forskning.

Den pedagogiska verksamheten och lärmiljön har utformats utifrån ledorden

• fantasi
  • glädje
  • inflytande
  • intraaktivitet
  • kommunikation
  • likheter och olikheter
  • lättillgänglighet.

Särskilt stöd och behov

Alla barn ska utifrån sina behov och förutsättningar få det stöd de behöver för att få möjlighet till utveckling och lärande. Så långt som möjligt ges detta stöd inom förskolornas ordinarie verksamhet. Till stöd för förskolorna finns en enhet för barn i behov av särskilt stöd. Enhetens huvudsakliga uppdrag är att ge stöd till förskolorna i deras arbete med att forma verksamheten så att den ger alla barn tillgång till en utvecklande och stimulerande pedagogisk miljö.

Visning av förskolan

Är du vårdnadshavare och vill välja förskola för ditt barn? Välkommen att besöka förskolan Isbjörnen! Kontakta Ewa Björck Meltzer, telefon 08-508 232 14.

Visningstider höstterminen 2019

• 5 december klockan 09.00