En ateljé på förskolan Hörnet

Hörnet

Nytorgsgatan 44, 2 tr

Förskolornas verksamhet bygger på läroplanen och en organisation och verksamhetsidé där barn och vuxna tillsammans utforskar omvärlden och reflekterar över gjorda erfarenheter. Förskolan låter sig inspireras av Reggio Emilias pedagogiska filosofi.

Södermalm

Inspiration och ledord

Inspirerade av Reggio Emilias pedagogiska filosofi, vill vi tillsammans bygga en organisation som lägger grunden till barns livslånga lärande och en hållbar framtid.

Vi har fokus på utveckling, lek och lärande där verksamheten genomgående är Tydlig, Tillåtande och Tillgänglig.

Våra ställningstaganden

• att se det unika kompetenta barnet
  • skapa möjligheter för allas delaktighet och inflytande
  • bygga förskolan utifrån demokratiska värden
  • lära sig genom att utforska
  • laborera och pröva
  • projektera och lära sig tillsammans med andra
  • ge barnen möjligheter att undersöka omvärlden med hjälp av de hundra språken
  • material och rum stödjer och utmanar barns lärande.

Vi arbetar i projekt som utgår från barnens nyfikenhet och lust att lära tillsammans, i för dem meningsfulla sammanhang.

Vårt processinriktade arbetssätt styrs av barnens intressen och engagemang. Alla våra grupper arbetar i mindre projektgrupper. De olika projekten genomsyrar verksamheten alla dagar i veckan.

Barn uttrycker sig på många språk

Alla barn har rätt att uttrycka sig på många olika sätt, att få utforska och fördjupa sig med hjälp av ord, ljud, penslar, kritor, lera, rörelser, digitala verktyg och konstruktion, att få ta till sig världen och ny kunskap med alla sina sinnen.

Att arbeta med återbruksmaterial är ett annat ställningstagande. Det öppnar upp för fantasi och kreativitet, demokratiska läroprocesser och barns inflytande och kan användas kreativt på tusen olika sätt.

I våra ateljéer och lärmiljöer finns ett rikligt och varierat material som ger barnen möjlighet till många olika uttryckssätt – bygga, måla, skriva, arbeta med musik, dans, lera, vatten, ljus och skuggor.

Mötesplatserna på våra gårdar ger möjlighet till olika utmaningar och utforskande. Barnen bygger med klossar, skapar i sand, balanserar, dansar och målar tillsammans.

Vi gör utflykter till spännande platser, för att hitta inspiration, undersöka naturen och upptäcka nya saker i vår omgivning.

Vi erbjuder barnen en god, varierad och näringsrik mat. Våra kockar tillagar alla måltider på plats och vi serverar vegetariska rätter två dagar i veckan.

All mat tillagas i så stor utsträckning som möjligt med närproducerade och drygt 50 % ekologiska livsmedel.

Hållbar utveckling går som en röd tråd i verksamheten, allt ifrån våra projektarbeten till våra måltider. Vi använder inte livsmedel som finns på listor över utrotningshotade arter utan väljer klimatsmart mat.

Vårt syfte och mål är att öka barns förståelse för sig själva och omvärlden. Att med pedagogisk dokumentation synliggöra barnens förändrade kunnande genom att tillsammans:

• observera och dokumentera
  • undersöka och reflektera
  • tänka och pröva om
  • ha tillgång till olika verktyg och material
  • ställa frågor och tillsammans söka efter svar och nya frågor
  • vara nyfiken och skärpa blicken
  • se att olikhet berikar.

Medforskande pedagoger fångar upp barnens tankar och idéer genom att lyssna, ställa frågor, vara nyfikna och erbjuda aktiviteter och utmaningar. Vi ser pedagogisk dokumentation som ett förhållningssätt, en kommunikation och ett verktyg för reflektion, planering, uppföljning och utvärdering. Pedagogisk dokumentation utgör grunden för hur vi planerar och organiserar vår verksamhet.

För oss blir det viktigt att barnen får möjlighet att utforska och upptäcka omvärlden inom språk, skapande, matematik, naturvetenskap och teknik, med stöd av ”hundra språk” och att alla barn blir sedda som kreativa och tänkande individer i en miljö som utgår från barnens egna intressen och stimulerar till egen aktivitet och inlärning.

Varför arbeta med Hållbar framtid på förskolan? Vi vill skapa demokrati tillsammans med barnen där ansvar, delaktighet, respekt och empati är viktiga förmågor i en nära relation med omvärlden.

Särskilt stöd och behov

Barn med behov av särskilt stöd har möjlighet att få verksamhetsstöd utifrån sina aktuella behov och förutsättningar.

Under kommande läsår 2018-2019, har Nytorgets förskolor valt att arbeta med temat "Rörelse". Med barnens intressen, frågor och funderingar som grund utvecklas temat i olika projekt.

Nytorgets förskolor ingår i ett Övningsförskoleprojekt tillsammans med Stockholms universitet och Utbildningsförvaltningen. Många studenter gör sin VFU-verksamhetsförlagd utbildning på våra förskolor. Studenterna bidrar till fördjupning och utveckling av förskolans verksamhet.

Välkommen till visning av förskolan följande datum kl 9-9.30:

År 2019:

• 4/9 kl. 09.00-09.30
  • 16/10 kl. 09.00-09.30
  • 27/11 kl. 09.00-09.30

År 2020:

• 15/1 kl. 09.00-09.30
  • 26/2 kl. 09.00-09.30
  • 8/4 kl. 09.00-09.30
  • 13/5 kl. 09.00-09.30
  • 10/6 kl. 09.00-09.30

Meddela Carina Gatemo när du vill komma: carina.gatemo@stockholm.se

Öppettider i förskolan: Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06.30 och 18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.