Taffelbergets gård

Förskolan Taffelberget

Rålambsvägen 10 A, Stockholm

Förskolan Taffelberget är belägen i Marieberg på Kungsholmen, i direkt anslutning till Rålambshovsparken. Du tar dig hit med buss till Västerbroplan och tunnelbanans gröna linje till Thorildsplan.

Kungsholmen
4,9

På förskolan Taffelberget finns tre grupper: Upplevarna, Utforskarna och Dykarna. Grupperna är indelade utifrån erfarenhet, vilket betyder att en tvååring som inte gått på förskola kan tillgodogöra sig mer i Upplevarnas sammanhang och en ettåring med flera månaders erfarenhet av förskola kan på ett bättre sätt utmanas i Utforskarnas sammanhang. I erfarenhetsbegreppet ingår bland annat vana av material, miljöer och gruppsammanhang och vi har en stark genomgående progressiontanke över förskolan.

Vi har en tydlig plan för pedagogrotering, vi samarbetar i hög utsträckning över huset och alla pedagoger lär känna och möter alla barn och föräldrar på förskolan vid hämtning och lämning, oavsett hemvist.

På Taffelberget gör vi fortlöpande egna och gemensamma samhällsanalyser som blir till de värdeord vi arbetar med. Vi ser generellt att samhället blir mer individualistiskt, att rädslan för det annorlunda breder ut sig och att det finns en konflikt mellan det gamla och det nya. Därför anser vi att det ligger i vårt intresse att arbeta för mer öppenhet, medmänsklighet och normkritiskt tänkande. Övergripande tema i förskoleområdet vi tillhör är ”Hållbar framtid”. Detta blir till olika projekt i olika grupper, därutöver tar vi gemensamt ställning för återbruk av material, miljömedvetenhet vid inköp av nytt material, hög andel ekologiska råvaror samt en eftersträvan om att merparten av måltiderna som serveras ska vara vegetariska.

Taffelberget är belägen i bottenplan av ett flerfamiljshus, med egen gård. Förskolan ligger nära både Rålambshovsparken och tunnelbana vilket ger oss hela staden inom räckhåll. Vi tycker det är viktigt att ha en gemensam erfarenhetsbas av olika material och miljöer för att kunna använda sig av dessa i fördjupning. På Upplevarna erbjuds en mångfald av material, miljöer och sammanhang som barnen kan tillämpa på Utforskarna, för att på Dykarna styra sin verksamhet tillsammans med pedagogerna.

Här på Taffelberget lagas all mat av vår egna kock i förskolans kök, vilket ger barnen bra energi för hela dagen.

På Taffelberget, som är en av Kungsholmens kommunala förskolor, får barnen en bra miljö ute och inne och ett tryggt bemötande. Hos oss kan ditt barn vara nära sin kända miljö och sitt närområde. Vi ligger intill Rålambshovsparken och har en innergård där avdelningarna möts. På Taffelberget arbetar vi i åldersindelade grupper och har ett gott samarbete mellan avdelningarna.

Våra pedagoger har stor medvetenhet kring jämställdhetsfrågor och normkretativitet. Vi arbetar strukturerat med förskolans värdegrund samt med TAKK (Tecken som stöd). För oss i Stockholms stad är trygghet, kvalitet och ett inkluderande bemötande en självklarhet och vi som arbetar med barnen samverkar, för att möta ditt barns behov på bästa möjliga sätt.

Kungsholmens kommunala förskolor tillhör Stockholms stad. Varje förskola är unik men vi delar samma pedagogiska bas i att vara nära barnen i en trygg miljö med lärande aktiviteter. Vi har haft förskoleverksamhet i över hundra år och har utvecklat förskolorna i takt med de behov som finns. Vi tar ett gemensamt ansvar för att kontinuerligt utveckla personalens kompetens och förskolornas miljöer.

Vi har visningar sista måndagen i månaden klockan 9.30.

Taffelberget är en del av Marieberg och Essingeöarnas förskoleområde.