Lekande barn.

Förskolan Positivet

Åsögatan 64

Positivet är ett litet föräldrakooperativ mitt på Södermalm. Förskolan ligger i ett bilfritt område i närheten av Skånegläntan. Vi har en blandad barngrupp i åldrarna ett till fem år, där gruppen består av max 16 barn samt 4 pedagoger.

Södermalm
Fristående (föräldrakooperativ)

• Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

På Positivet utgår vi från att alla människor är lika mycket värda, vi vill förmedla de mänskliga rättigheterna till barnen samt respekten för dessa rättigheter. Vi anpassar efter varje barns egen förmåga och vi strävar efter att barnen ska kunna göra så mycket som möjligt själva, bland annat bre en smörgås eller sätta på sig skorna. Alla barn ska få möjligheter att få prova att göra själv och därmed senare få känna känslan av att lyckas!

Vi vill att alla ska få utvecklas till sitt bästa jag, därför fokuserar vi mest på det som är bra. Vi arbetar också med konflikthantering och lär barnen att säga STOPP, använda stopp-handen samt att förstå innebörden av ordet stopp när andra säger det.

Positivet är en Grön flagg-certifierad förskola som arbetar med hållbar utveckling och miljöfrågor. Vi sorterar återvinningsmaterial tillsammans med barnen och går iväg till källsorteringen ca 1 gång/vecka. Vi återanvänder material till bland annat olika projekt och pyssel. En gång per år har vi Skräpplockarvecka i samarbete med Håll Sverige Rent, men att plocka upp skräp från gatan är en återkommande aktivitet hos oss.

Vi är ute varje dag, oftast både förmiddag och eftermiddag. De barn som sover gör det i en vagn utomhus. Minst en dag per vecka åker vi på heldagsutflykt till olika utflyktsmål, till exempel skogar och parker. Andra dagar går vi ofta på kortare utflykter i närområdet.

Vår förskola ligger i en f.d. lägenhet i Kvarteret Linjalen, här har vi ingen egen gård utan nyttjar hela bostadsföreningens gård. Vi har ett eget uteförråd med material, t.ex. cyklar, sandlådesaker och vinterleksaker.

Vår inomhusmiljö består av 116kvm, vi har rymliga rum som vi ständigt utvecklar till det bättre för barngruppen. Vi delar upp rum i rummet där vi t.ex. har ett lek kök, utklädningskläder, byggmaterial, pyssel, pussel, bilar, tåg och böcker.

Vi beställer vår lunch från en cateringfirma och vi får vegetarisk mat minst 2 dagar i veckan. Varje dag får vi flera olika grönsaker. Behövs specialkost så går det givetvis att beställa.

Till mellanmål så inhandlas ekologiska och svenska varor i största möjliga mån. Frukten som vi beställer är alltid ekologisk

Vi arbetar med olika teman under årets gång, dels utefter traditioner men också utefter barnens intressen. Barnen och deras intresse står i fokus. Vi förändrar till exempel miljön utefter vår barngrupps intressen.

Vi arbetar oftast i mindre grupper, för att barnen då får större möjlighet att ta plats och synas, att umgås i olika konstellationer samt att få vara i en lugnare miljö.

Vi dokumenterar via appen Tyra, där vårdnadshavare får möjligheten att få en inblick i sitt barns vardag på förskolan. Här kopplar vi våra aktiviteter till Läroplan för förskolan och visar på barnets lärande både enskilt och i grupp, genom bilder, videos och text.

Stockholms stads kvalitetsindikator används för att säkra vår kvalitet här på förskolan. Vi utvärderar också våra aktiviteter löpande

Alla föräldrar som har barn i förskolan är medlemmar i en ekonomisk förening som tillsammans med erfaren personal ansvarar för verksamheten. Det skapar en speciell gemenskap och ger dig som förälder stor möjlighet att vara delaktig i verksamheten och påverka denna.