Tvåvåningshus med stora fönster och en gård med lekställning. Gården är omgiven av grönska.

Förskolan Borgen

Friherregatan 7

Välkommen till förskolan Borgen! Förskolan använder sig av ett språkutvecklande arbetssätt under hela förskoledagen. Vi arbetar med pedagogisk dokumentation och reflekterar kring vårt arbetssätt med syfte att utveckla verksamheten framåt.

Hässelby-Vällingby
5,3

• Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

Förskolan Borgen ingår i Loviselund förskoleenhet och är indelad i tre avdelningar: en för yngre barn och två för äldre. Vi erbjuder en verksamhet som vilar på en demokratisk grund och där barnet är i centrum. Barnens nyfikenhet och förmåga till ansvar uppmuntras och olikheter, erfarenheter och kompetenser tas till vara.

Hos oss har barnen möjlighet att utveckla sin kommunikativa, språkliga såväl som matematiska förmåga. Barnen får använda sig av andra uttrycksformer som lek, bild, sång, musik och drama. Vi ser barnens och vårdnadshavarnas olika erfarenheter som en tillgång.

Vi erbjuder en verksamhet där barnen får utveckla sin förmåga att arbeta, vilket skapar förståelse för olikhet och allas lika värde. Vi har egna specialpedagoger anställda på enheten.

Varje dag är barnen ute på vår gård eller på utflykter i närområden, där barnen leker, klättrar, springer, experimenterar med mera.

På vintern tar vi fram pulkor och stjärtlappar, och gör experiment med snö och is. Under dagen erbjuds barnen olika aktiviteter som till exempel måla i ateljén, vattenlek, sångsamling och bygglek.

Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller bra mat i förskolan. På Borgen tillagas all mat från grunden av förskolans kock. 40 procent av alla inköpta livsmedel är ekologiska.

Om ett barn är allergiskt eller har behov av annan kost behöver förskolan ha ett skriftligt underlag från vårdnadshavare.

Vi jobbar temainriktat enligt förskolans läroplan. Teman utvecklas utifrån barnens intressen. Vi arbetar medvetet med förskolans värdegrund genom att alla barn och vuxna ska känna sig trygga i verksamheten och att samtliga diskrimineringsgrunder beaktas. Vi arbetar kontinuerligt med tillitsfulla relationer och diskuterar barnens rättigheter med barnen.

Barnen arbetar på olika sätt med varierat material under dagen. Pedagoger deltar i utbildningar i naturvetenskap och teknik (NTA), kring teman som vatten, ljud, ljus och luft för att på bästa sätt kunna möta barnens funderingar.

Särskilt stöd och behov

Vi använder verktyg och strategier för inkludering av barn i behov av särskilt stöd i verksamheten.