En vit förskolebyggnad med solroser i förgrunden.

Förskolan Lilla Dalen

Hjälmarsvägen 16

Enskede-Årsta-Vantör

Välkommen till förskolan Lilla Dalen! Vi har två avdelningar och ligger vid Årstaskolan, nära naturen och Årstaviken. Förskolan ingår i enheten Förskolor Årsta 2. Övriga förskolor i enheten är Torget, Skogsbacken, Valla, Sandfjärden och Mejeriet.

5,7

• Kontrastmarkering Kontrastmarkering

Vi lägger stor vikt vid omsorg och trygghet för det enskilda barnet och vid att skapa ett bra samarbetsklimat i barngruppen.

Vi ger barnen rika tillfällen till utvecklande lek. I leken tränar barnen sin förmåga till samarbete och kommunikation. Språk begreppsbildning, kreativitet och fantasi utvecklas.

Vi erbjuder också barnen sång, skapande verksamhet, barnyoga, temaarbete.

Utevistelse på vår gård eller i närliggande skogsområden är ett dagligt inslag i verksamheten. Barnen njuter av naturens färg och form och får tillfälle till lek och rörelse samt lär sig värna om natur och miljö. På vår gård har vi prunkande odlingslådor där vi tillsammans med barnen odlar grönsaker och blommor.

Miljön på våra förskolor skall erbjuda tillgänglighet, valmöjlighet, tydlighet, variation, estetik och föränderlighet.

Lilla Dalen får sin lunch från Årstaskolans kök. Frukost och mellanmål tillagas i förskolans egna lilla kök. Förskolan väljer ekologiskt och kravmärkt livsmedel, så långt det är möjligt.

Att barnen kan påverka sin dag i förskolan är ett av förskolans allra viktigaste uppdrag och ingår i vår gemensamma barnsyn. Genom att arbeta på ett utforskande och projekterande sätt, upprätthåller vi ett respektfullt och genomtänkt förhållningssätt till barnen och medverkar till deras individuella utveckling. Med utgångspunkt i att barn kan och vill lära, samt att barn inte är utan blir i relation till miljö, material och förhållningssätt ökar förutsättningarna för att barnen upplever delaktighet i, och får inflytande över sitt lärande och sin vardag i förskolan.

Vårdnadshavarna ska uppleva att deras önskemål, idéer och synpunkter efterfrågas och respekteras. De ska både kunna påverka samt ha insyn i sina barns vardag i förskolan. Våra förskolor arbetar ständigt för att utveckla vårdnadshavarnas möjlighet till inflytande och dialog.

Vi samverkar med föräldrar genom daglig kontakt, föräldramöten, utvecklingssamtal, informationsblad, förskoleråd.

Särskilt stöd och behov

Särskilt stöd i utvecklingen för enskilt barn, ges alltid i nära samarbete med barnets vårdnadshavare.

Årsta 2´s förskolor arbetar med systematiskt kvalitetsarbete. Vi dokumenterar, följer upp och analyserar framgångsfaktorer och utvecklingsområden för att utveckla förskolans pedagogiska verksamhet och innehåll. Vi arbetar aktivt med vår Likabehandlingsplan som är en plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Vi byter ut och arbetar för att säkra förskolans material ur ett kemikaliesmart perspektiv.

Arbetsplatsträffar för personalen under höstterminen 2018, då förskolan stänger kl. 16.00:
Månd. 20 aug
Tors. 20 sept
Onsd. 17 okt
Tisd. 20 nov
Tisd. 18 dec
Hel utvecklingsdag, då förskolan är stängd:
Tisdag 21 aug och Måndag 15 okt.

Visning av förskolan vid följande tillfälle:
Onsdag 17 okt och 10 dec, kl. 9.30.