Ett spritkök där en behållare är fylld med rårörda lingon.

I Ur och Skur Mullekojan

Drakflygargatan 4

Skarpnäck

På Mullekojan vill vi att förskolan ska vara en trygg mötesplats för vänskapsskapande och kunskapsskapande. Vi Har en stark respekt och tilltro till ditt barns kompetens och vi ser varje individs olikheter och styrkor som en utgångspunkt i lärande.

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen
  • Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga
  • Tydlig skyltning Tydlig skyltning

Pedagogikens utgångspunkt har sin grund i friluftsliv, utomhuspedagogik och upplevelsebaserat lärande. Barnen upptäcker, leker och upplever med alla sinnen och hela kroppen. Att praktiskt få uppleva, stimulerar nyfikenheten, självkänslan, ger kunskap och förståelse. Barn leker bäst där det finns naturmaterial och växtlighet, barn behöver träd, pinnar, kottar och ytor. Skogen och naturen är en könsneutral lekplats.

Leken är viktig för lärande och blir en viktig del av verksamheten. Lek eller aktiviteter ska inte avbryts av onödiga rutiner, utan ska kunna återupptas och utvecklas. Pedagogerna arbetar medvetet i sitt ledarskap, utifrån situationen;

• medagerande
  • medundersökande
  • medupptäckande
  • och medupplevande.

Lär sig om miljön

Barnen får en nära relation till naturen och utvecklar kunskap och trygghet att vistas där bland annat genom Friluftsfrämjandets verksamhet (Skogsknopp, Skogsknytte, Skogsmulle, Strövare och Frilufsare).

Barnen får utveckla grundläggande färdigheter i friluftsliv som att åka skridskor, laga mat över eld/stormkök, gå på upptäcktsfärder, åka skidor och mycket mer allt utifrån ålder och mognad.

Praktiskt miljöarbete är något naturligt hos oss. Vi källsorterar, komposterar, odlar, återanvänder och använder miljögodkända produkter.

I Ur och Skur är en pedagogik som utvecklats under 30 år i Sverige, vilket fortfarande är en stor del i verksamheten. Pedagogerna har förutom sin lärarutbildning även Friluftsfrämjandets ledarutbildningar.

Vår syn på miljön är att inne- och utemiljön är ett komplement till varandra. Varje grupp har sitt hemvist, med stimulerande och utmanande material utifrån ålder och intressen. Lokalerna är ljusa och rymliga. De yngsta barnen upptäcker naturen på gården eller runt hörnet, de lite äldre barnen tar sig lite längre bort och upplever andra lite större äventyr.

All vår mat tillagas av vår egen kock Linda. Vi använder så mycket ekologiska och närproducerade råvaror som möjligt. Lunchen består av olika grönsaker utifrån säsong, och avslutas med en frukt.

Vi serverar frukost, lunch och två mellanmål till barnen. Cirka en gång i veckan lagar Linda maten i skogen tillsammans med barn och pedagoger. Pedagoger och barn tillagar även mat ute tillsammans under sina skogsskolor.

Linda lär barnen vad klimatsmart mat är, och vad som är bra för kroppen att äta.

I Ur och Skurs mål har Läroplanen som grund. Verksamheten ska sträva efter att varje barn:

• utvecklar intresse för och kunskaper om naturen samt utvecklar en naturkänsla.
  • utvecklar kunskap om en hållbar livsstil.
  • utvecklar kunskap om och praktiskt handlande efter allemansrätten.
  • får stöd och stimulans i hela sin utveckling genom vistelse i naturen.
  • får möjlighet till rörelse och gemenskap på ett lustfyllt sätt i naturen.
  • får utveckla grunden till ett livslångt intresse för friluftsliv.

Mot målen i Läroplanen arbetar vi med friluftsliv, utomhuspedagogik, upplevelsebaserat lärande och ett medvetet ledarskap. För oss är naturen och miljön en naturlig del i lärprocesserna.

I Ur och Skur Mullekojan drivs som ett personalkooperativ. Vi driver förskola med fyra avdelningar och grundskola från F-klass till årskurs 5. Vi är stolta över att drivit verksamheten i 25 år, med engagerade och hängivna pedagoger! Våra lokaler ligger på bottenvåningen i ett flerfamiljshus nära skogen som vi kallar för vår ”hemmaskog”.