Bild på förskolehuset.

Såpbubblan

Lillåvägen 70

Skarpnäck

Såpbubblan är en förskola med fyra åldersindelade grupper. Vi är inspirerade av filosofin i Reggio Emilia. Vi har en stor och variationsrik gård där alla kan hitta något späannande. Vår kock lagar all mat från grunden.

4,6

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen

Vi är inspirerade av filosofin i Reggio Emilia. Barn och personal arbetar tillsammans i ett projekterande arbetssätt som syftar till ett expanderat lärande. Alla är med och skapar mening genom att pröva, undersöka och förhandla. Barns reflektioner över sitt görande dokumenteras och följs upp.

Vi tar till vara och inspireras av barns olika erfarenhet, intresseområden och vetgirighet i relation till vår omvärld.

Lärande sker i ett glädjefyllt och vänskapligt klimat med fantasi, humor där leken har en central roll i barnens vardag.

Ett projekterande arbetssätt innebär i korta drag att barn och vuxna tillsammans utforskar ett ämne ingående och på många olika sätt, det dokumenteras och sätts upp så att barnen kan se det och inspireras av det till ett vidare undersökande. Vi är många pedagoger som tittar på dokumentationen, och på så sätt får vi hela tiden många perspektiv på det barnen gör, så att barnen får möjlighet att inte bara bli sedda på ”ett sätt”. Barnen delas ofta in i mindre grupper för att alla ska få chans att ta plats och att bli sedd och hörd, men också att få chans att lyssna och inspireras av andra.

Miljön på förskolan, både inne och ute organiseras så att barnen känner att de kan påverka och ta initiativ. Materialet finns i deras höjd så att de kan inspireras och kunna plocka fram inför sin aktivitet själva. Miljön ska uppmuntra till lek och utforskande och bidra till ett gemensamt upptäckande. Barnen har stort inflytande på förskolan, och vi gör ofta förändringar i miljön utifrån vad barnen uttrycker eller säger. Miljön speglar vilka arbeten som pågår i barngrupperna för tillfället.

Vår engagerade kock lagar all mat från grunden och använder sig av ekologiska råvaror.

Förskolan ska vila på demokratins grund. Våra barn lämnar förskolan med god självkänsla och tilltro till sin och andras förmågor, med kreativitet och självständigt tänkande som bidrar till en hoppfullhet inför framtiden samt en fortsatt nyfikenhet att lära och vilja ingå i ett sammanhang.

Särskilt stöd och behov

Har du frågor kring ditt barn som av olika skäl behöver extra stöd i sin utveckling är det viktigt att du tar kontakt med Stödenheten för att skapa bästa möjliga förutsättningar i samband med ditt barns förskolestart. Chef för stödenheten är Ann-Charlotte Zetterqvist. Du når henne på 08-508 15 795 eller ann-charlotte.zetterqvist@stockholm.se

Stödenhetens chef samordnar tillsammans med förskolechefer alla insatser kring barn i behov av särskilt stöd för alla förskolor i stadsdelsområdet.

Några av de traditioner vi har på Såpbubblan är sommarfest, höstfest, lucia och julfest. Vi försöker också att uppmärksamma traditioner från andra länder som kan vara av intresse. Flera av våra pedagoger har en annan kulturell bakgrund och ett annat familjespråk än svenska, vilket vi tycker är av stort värde. Olikheter är över huvud taget något vi värdesätter på förskolan.

Föräldramöten hålls två gånger per år, och vi har förskoleråd lika ofta, där pedagoger, chef och några föräldrar från varje avdelning träffas och diskuterar aktuella ämnen på förskolan. Vi skickar kontinuerligt ut informationsbrev till föräldrarna via mail.

Kom på besök!

Första fredagen varje månad 9:30 har vi besöksdag för er som söker förskoleplats. Vi visar runt, berättar om förskolan och svarar på frågor. Ring oss före besöket. Välkomna!