Utemiljö med lekplats

Mikrofonen

Svarvstolsvägen 1

Hägersten-Liljeholmen

Mikrofonen ligger vid Telefonplan, nära Västberga IP, med tre stora gårdar med möjlighet till lek och utforskande. Vi har två grupper för äldre barn, tre grupper för yngre barn och en grupp för finskspråkiga barn. Besök oss gärna på våra visningar!

5,3

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

Våra värdeord, välkomnande, delaktighet, demokrati och utforskande uttrycker det etiska förhållningssätt vi arbetar efter och ligger till grund för våra pedagogiska verksamhet. Genom ett projektinriktat arbetssätt ger vi barnen möjlighet att upptäcka och förundras, pröva och utforska. Vi tar tillvara barnens erfarenheter, behov och intressen men utmanar dem också vidare genom att inspirera till nya upptäckter och kunskaper. Fantasi, humor och lek bidrar till att synliggöra och inspirera barnens nyfikenhet och lust till att utforska och upptäcka världen.

Vi reflekterar tillsammans med barnen över hur vi kan utmana tankar och teorier för att vidga deras perspektiv. Den medforskande pedagogen utforskar, upptäcker, leker, dokumenterar, reflekterar och lär tillsammans med barnen. Det handlar om att synliggöra det enskilda barnets lärande och gruppens betydelse för de olika individernas lärande. Vi organiserar därför för barnen i olika gruppsammansättningar och i mindre sammanhang som främjar kommunikation, dialog, utbyten av tankar och idéer.

Vår pedagogiska dokumentation ger familjen insyn i barnens vardag på förskolan. Vi skickar regelbundet verksamhetsbrev där vi beskriver vad som är på gång i grupperna. Vi har föräldramöte en gång per termin och förskoleråd. Vi har en introduktion där du som vårdnadshavare är aktiv, upplever och lär känna den nya verksamheten tillsammans med ditt barn.

Mikrofonen har tre stora gårdar med varierande lekmiljöer. Alla grupper använder alla gårdar efter ett schema. Våra miljöer är estetiskt tilltalande, utmanade, väcker nyfikenhet och inspirerar till lek och utforskande. Det finns en ateljémiljö, en bygg- och konstruktionsmiljö, en läs- och berättarmiljö, en naturvetenskaplig, teknisk och laborativ miljö, en miljö för rollek och drama samt en digital miljö.

Förskolan Mikrofonen har ett nytt fint kök med en kock som lagar mat från grunden. Vi erbjuder barnen en god, nyttig husmanskost. Vi utgår från stadsdelens typmatsedel utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi försöker i den mån det går använda oss av KRAV, ekologiskt och närproducerat.

Förskolorna i Hägersten-Liljeholmen präglas av likvärdighet. Ditt barn ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar i en pedagogisk miljö som anpassas efter barnets behov och intressen. Pedagogerna i våra förskolor är engagerade och kunniga och arbetar i kontinuerlig dialog med dig som vårdnadshavare.

Den pedagogiska verksamheten utgår från målen i förskolans läroplan, skollagen, barnkonventionen, likabehandlingsplanen samt stadens nämndmål som blir våra särskilda pedagogiska åtaganden. Vår vision för vår verksamhet är att alla barn är välkomnade, delaktiga, ingår i demokratiska processer och utforskande undervisning sammanvävt med omsorg och lek.

Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. Kunskap konstrueras och byggs tillsammans med andra människor, i samspel med miljö material och situationer. Barn är inte på ett visst sätt utan blir till på olika sätt i relation till de sammanhang de deltar i.