Teckningar upphängda på ett snöre i skogen

Luren

Kransbindarvägen 120

Hägersten-Liljeholmen

Luren ligger vid Telefonplan och har fem barngrupper. En grupp är utegrupp och är ute klockan 9–15, äter utomhus och gör utflykter i närområdet. Barn som går på förskolan kan ställa sig i kö till utegruppen. Besök oss gärna på våra visningstider!

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen
  • Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

Vi vill tillsammans skapa en förskola i världsklass för alla barn i Telefonplan. Alla våra förskolor är med i vårt övergripande projekt kring hållbar utveckling där vi tillsammans med barnen vill skapa möjligheter och förutsättningar för en gemensam och hållbar framtid. Vi startar varje verksamhetsår med en sommaruppgift där vi bjuder in vårdnadshavare till vårt projekt kring hållbar utveckling.

På Luren arbetar vi, utifrån ett utforskande arbetssätt inspirerat av Reggio Emilias pedagogiska filosofi. Det är ett pedagogiskt arbetssätt som bygger på en stark tro på människans möjligheter, en djup respekt för barnet samt en övertygelse om att alla barn har en stark inneboende drivkraft till att utforska världen.

På våra förskolor möter barnen kreativa pedagoger och välutvecklade pedagogiska miljöer. Vi lägger stor vikt vid barnens glädje, lek och, all kommunikativ och skapande verksamhet för att ta tillvara och utveckla barnens språk, fantasi och kreativitet. Pedagogerna uppdrag är att leka och ha roligt och samtidigt ta tillvara barnens nyfikenhet och lust att lära.

Vi utgår från barnens behov och intressen och processen dokumenteras och följs upp i reflektion tillsammans med barnen. Barnens identitet, självkänsla och empatiska förmåga stärks genom att vi ser och bekräftar var och en som de är. Barnen uppmuntras att framföra sina tankar och synpunkter och vi förmedlar ett demokratiskt förhållningssätt där barnen lär sig att lyssna, respektera andra och ta ansvar.

Luren har en stor och inbjudande gård som uppmuntrar till lek, utforskande och motoriska utmaningar. Innemiljön utformad genom mindre och större mötesplatser för att möjliggöra många, stora och små och lärorika möten mellan barnen. Vi går ofta på utflykter i närområdet och besöker skogsområden och parker tillsammans.

Måltiderna är en av höjdpunkterna på dagen. Välsmakande och bra måltider bidrar till matglädje, gemenskap och en trivsam stämning. Dessutom ses måltiderna som ett pedagogiskt verktyg. Förskolan arbetar för hållbar utveckling genom att göra medvetna val kring inköp. Vi strävar efter att ha en hög andel ekologiska livsmedel och vi serverar näringsrik mat som lagas från grunden på förskolan. Vi arbetar efter Livsmedelsverkets rekommendationer.

Förskolorna i Hägersten-Liljeholmen präglas av likvärdighet. Ditt barn ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar i en pedagogisk miljö som anpassas efter barnets behov och intressen. Pedagogerna i våra förskolor är engagerade och kunniga och arbetar i kontinuerlig dialog med dig som vårdnadshavare.

Vår vision

En likvärdig förskola i världsklass för alla barn i Telefonplan!

Värdegrund

På våra förskolor skall alla känna sig delaktiga och ha inflytande över sin vardag. Trygghet, glädje och ett utforskande arbetssätt skapar lust att leka och lära. Genom likabehandling ser vi alla människors lika värde och möjliggör att alla får vara sitt bästa jag. Vi verkar tillsammans för en hållbar utveckling!

Likabehandling

FN:s barnkonvention och Likabehandling har hos oss en hög prioritet och det genomsyrar allt vi gör. Vi arbetar med att främja god kamratskap där barnen lär sig visa respekt för olikheter och förståelse för allas lika värde. Tillsammans skapar vi en kultur där barn, föräldrar och pedagoger känner trygghet, upplever delaktighet har förtroende för varandra.

Samverkan med vårdnadshavare

Vi värnar om en god dialog och samverkan med alla vårdnadshavare. Du som förälder är en viktig tillgång och förutsättning för att vi ska nå goda resultat i vårt arbete. Vi erbjuder alla föräldrar: •föräldraaktiv inskolning •en dokumenterad verksamhet så att du kan följa ditt barns utveckling •utvecklingssamtal, förskoleråd och föräldramöten varje termin

Utegrupp

På Luren finns även en utegrupp, som besöker närliggande skogsområden och parker utifrån barnens intressen. De använder sig av mycket material från naturen som utmanar barnen att använda sin fantasi och kreativitet. Utegruppen har en hemvist som ligger i mitten av förskolan Luren med egen ingång och lokaler. Lunch och mellanmål äter vi tillsammans utomhus i den mån vädret tillåter.

Barn som går på Luren kan ställa sig i kö för att börja i utegruppen.

Flyttfågelverksamhet

Det är viktigt för oss att verka för en trygg övergång mellan förskola och skola. Alla blivande skolbarn ingår i en grupp som kallas flyttfåglarna, vars syfte är att arbeta för en trygg övergång till skolan och där barnen tillsammans förbereds inför skolan.

Öppettider

Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskola inom ramtiden, det vill säga den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Dessa öppettider gäller även under sommaren och förskolan ska då erbjuda alternativ omsorg vid eventuell stängning. Ramtiden är mellan kl. 06:30 och 18:30 alla helgfria vardagar förutom julafton, Midsommarafton och nyårsafton. Förskolan och föräldrarna kan komma överens om kortare öppettider under förutsättning att alla föräldrars behov beaktas.

Visning

Vi har visning kl. 9.15-9.45 sista tisdagen varje månad. (I december tisdagen den 18/12). Ring och anmäl er till Marie Redtzer, 08-508 22 982. Varmt välkommen under våra visningstider!