Interiörbild från förskolan med arbetsbord, låga hyllor och tända ljusslingor.

Eken, Petrejusvägen 42

Petrejusvägen 42

Skarpnäck

Förskolan ligger med närhet till skolor, torg och natur. På vår gård och i omgivningen finns det flera ekar som inspirerat namnet på förskolan. Förskolan har två grupper, en för yngre barn och en för äldre barn.

4,9

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

Vi är inspirerade av filosofin i Reggio Emilia.

På förskolan Eken ska alla känna sig välkomna och kunna samtala med varandra. Vi tror att mångfald och olikheter skapar kreativitet och utveckling.

Vi ser barnen som huvudpersoner i sina egna liv och att de kan påverka redan som små. Genom att vara tillsammans med kamrater lär vi oss att uppskatta den andre och dess idéer och som vuxen vara aktivt lyssnade. Vi tror att lärande skapas genom glädje, vänskap, fantasi och humor och lekfullhet. Till det lägger vi stor vikt vid miljö, material och arrangemang som uppmuntrar till kommunikation, till att följa läroprocesser och skapa ny kunskap tillsammans.

Yngre barn

På avdelningen för yngre barn, möts barn och familjer oftast för första gången. Vi välkomnar och lär känna varandra. Här upptäcker och undersöker barnen olika fenomen genom måleri, teckning, lera, vatten, sand, ljus och skuggor. Vi dramatiserar och uttrycker känslor och upplevelser i dansen, genom rytmer, musik och teater.

Äldre barn

På avdelningen för äldre barn, erbjuds ett större utbud av material till att utforska olika fenomen med olika språk sammanflätade med olika ämnen. Barnen lånar en idé, delar med sig och prövar igen. Bland barnen pågår samtal, de delar upptäckter och idéer. Olika frågor, hypoteser cirkulerar och man prövar det som man har sett kamraterna göra. Barnens inflytande ökar genom att de blir mera delaktiga i vardagsbestyr och planering av olika projekt.

Vår kock som vi delar med förskolan Linden lagar all mat från grunden med råvaror som i största möjliga mån är ekologiska. På förskolan serveras en mycket hög andel ekologisk mat. Vi arbetar utifrån Livsmedelsverkets ” Bra mat i förskolan”.

Förskolan ska vila på demokratins grund. Våra barn lämnar förskolan med god självkänsla och tilltro till sin och andras förmågor, med kreativitet och självständigt tänkande som bidrar till en hoppfullhet inför framtiden samt en fortsatt nyfikenhet att lära och vilja ingå i ett sammanhang.

Särskilt stöd och behov

Har du frågor kring ditt barn som av olika skäl behöver extra stöd i sin utveckling är det viktigt att du tar kontakt med Stödenheten för att skapa bästa möjliga förutsättningar i samband med ditt barns förskolestart. Chef för stödenheten är Ann-Charlotte Zetterqvist. Du når henne på 08-508 15 795 eller ann-charlotte.zetterqvist@stockholm.se

Stödenhetens chef samordnar tillsammans med förskolechefer alla insatser kring barn i behov av särskilt stöd för alla förskolor i stadsdelsområdet.

De pedagogiska relationerna mellan förskolepersonal och barn är viktigast för barns lärande på kort och lång sikt. De tar sin utgångspunkt i en inkluderande pedagogik och handlar om hur förskolepersonalen förstår, agerar, lyssnar på barnet, hur man förmår att se barnets potential och handlar så barnet känner sig engagerat, dugligt och aktivt i sitt lärande.

Som ny familj på förskolan introducerar vi era barn tillsammans med er. Det sker under några heldagar då ni är delaktiga i verksamheten och får inblick i barnens vardag på förskolan. Familjernas betydelse och delaktighet berikar vår förskola.

Sista torsdagen i månaden tar vi emot besök för de som anmält intresse. Kontakta oss om ni vill besöka oss då eller vid ett annat tillfälle.