Pappersfjärilar i fönstret på förskolan

Förskolan Tärnan

Askersgatan 14

Enskede-Årsta-Vantör

Trygghet, glädje och kvalitet är nyckelord för oss på förskolan Tärnan. Här har vi kul och lär oss samtidigt massor! Hos oss finns barn i åldrarna ett till sex år uppdelade på Lilla, Mellan och Stora Tärnan.

4,7

Inga uppgifter

Förskolan Tärnan bedriver traditionell förskolepedagogik. Våra engagerade pedagoger tillgodoser varje barns behov av utveckling och undervisning. Utifrån barnens intressen och behov skapar vi verksamheten. På så sätt får varje barn utvecklas på bästa sätt och i sin egen takt.

I närheten av förskolorna ligger flera lekparker, fin natur med skog och strövområden som inbjuder till utevistelser och många aktiviteter. Vi har nära till bibliotek och till Högdalens simhall. Det använder vi dagligen för lek, utveckling och lärande!

Förskolan Tärnan ligger i nyrenoverade lokaler som är anpassade till förskoleverksamhetens behov och till pedagogiska aktiviteter. Miljön ger massor av inspiration till lek och lärande.

Vi anlitar en cateringfirma som jobbar med bra råvaror och husmanskost. Barnen får färska grönsaker och färsk ekologisk frukt varje dag. Vi serverar frukost fram till 8:00, ett varierat mellanmål och frukt under dagen. Vi försöker välja ekologiska alternativ. Besök gärna Matproduktions hemsida och ta del av menyn.

Vår vision är att pedagoger, barn och vårdnadshavare tillsammans skapar en trygg, jämställd och stimulerande lärandemiljö, där vi tillsammans är respektfulla, självständiga och ansvarsfulla individer som är nyfikna på det livslånga lärandet.

Förskolepedagogiken går ut på att göra kunskaper tydligare och lättare att förstå för mindre barn. Undervisningen sker utifrån barnens nivå, förutsättningar och intressen. Vi arbetar mycket med projektarbete. Det är ett arbetssätt där vi kan utgå ifrån barnens frågeställningar och utforska många olika ämnen. Vi på Tärnan har ett utforskande och laborativt arbetssätt där nyfikna och engagerade pedagoger tillsammans med barnen leker, experimenterar och studerar naturen, teknik, matematik och språk. Vi ger inte färdiga svar, barnen måste fundera själva och hitta sina egna lösningar. På det sättet lär man och utvecklas på djupet. Barnen stimuleras att prata med varandra och med vuxna. Barnens tankar och idéer uppmärksammas och tas till vara.Vi brukar ha mångkulturella fester där föräldrasamverkan stärks och utvecklas.Vi gör ofta utfärder till olika platser som hjälper barnen att förstå hur saker och ting fungerar och hänger ihop i världen. Exempel på utflyktsmål är museer (t.ex. Skansen), simhall, utställningar, bibliotek, brandkår, teater, bio, bondgård, polis, ambulans, och butiker.

Vi följer den nationella Läroplanen för förskolan, Skollagen samt Förskoleprogrammet för Stockholms stad.

Lediga platser fördelas till köande barn enligt följande turordning. Barn med särskilda behov av stöd för sin utveckling enligt skollagen (kapitel 8, paragraf 9). Barn med syskon i samma hushåll som redan är placerade på förskolan. Barn med längst kötid till förskolan. Om flera barn har samma kötid ligger barnets födelsedatum till grund för placering, det vill säga äldre barn går före yngre.

Varmt välkommen till oss!

Med vänliga hälsningar Andreea Carlsson och alla pedagoger på förskolan.

På Tärnan finns särskilda rum för språk, konstruktion, skapande, naturvetenskap, teknik, matematik och grovmotorik.