Barn som målar i ateljén.

Sjötomten

Textilgatan 42

Södermalm

På förskolan Sjötomten har vi en inspirerande inomhusmiljö med gemensamma lokaler för rörelse, matsal och konstruktion. I närområdet finns det både skog och parker.

5,6

Inga uppgifter

På förskolan arbetar vi med tema- och projektarbeten inom skapande, lek, språk, matematik, naturvetenskap och teknik.

Barnen har inflytande över verksamheten och har under sin dag på förskolan möjlighet att välja bland olika pedagogiska aktiviteter som erbjuds.

Vi arbetar aktivt med att skapa en värdegrund som genomsyrar hela vår verksamhet i alla möten och relationer.

Vi använder oss av kollektivtrafik som finns tillgänglig, färja, tvärbana och buss. Alla avdelningar går på utflykt och promenader i närområdet. Vi besöker bibliotek, teatrar och museum anpassat till barnens intressen och åldrar.

Förskolan har fem avdelningar anpassade efter barngruppens behov, intressen och utveckling.

På övre plan går barn i åldern 3-5, uppdelade i två grupper - Svandoppingen och Silverdoppingen.

På nedre plan går barn i åldern 1-3 i tre grupper - Sillen, Mörten och Abborren. På vår gård träffas alla barn ofta för att cykla, bygga i sand och skapa. Vi har en egen odling där vi tillsammans planterar blommor och ätbara växter. Vi har nära till parker och grönområden som vi utnyttjar väl.

Förskolan har en egen kock som lagar all mat från grunden. Vi serverar allsidig kost och en del vegetarisk mat. Varje dag erbjuds varierade mellanmål såsom till exempel yoghurt, nybakt bröd eller smoothie. Barnen serveras frukt och grönsaker varje dag på förskolan.

Förskolans verksamhet utgår från förskolans Läroplan och bygger på barnens intressen och inflytande. Verksamheten är föränderlig och anpassas utifrån varje barngrupp samt barnens ålder.

Pedagogerna observerar barnen för att upptäcka nya intressen och projekt att arbeta med. Förskolans lärmiljö är under konstant utveckling och förändring.

Vi ser lärandet i vardagen tillsammans med barnen i alla situationer, såväl styrda pedagogiska aktiviteter som rutinsituationer. Vi utmanar barnen vidare i sitt lärande och tillför nytt material.

Vi är måna om att ha god kontakt med er som vårdnadshavare. Ni har möjlighet att vara delaktiga i vår verksamhet på flera olika sätt. Det viktigaste är förstås den dagliga kontakten vid lämning och hämtning.

Varje termin har vi ett föräldramöte och ett utvecklingssamtal per år. Förskoleråd har vi ett par gånger per termin. Där träffas representanter från förskolan och föräldragruppen och diskuterar aktuella frågor.

Vi firar terminsavslutningar och har fixardagar där ni är välkomna att delta.

Som vårdnadshavare har du rätt att ha ditt barn på förskolan inom ramtiden. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet vid behov. Ramtiden sträcker sig mellan klockan 06:30 och 18:30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.