Barn som sitter på golvet och tar på sig skor

Förskolan Solrosen Vanadisvägen 15

Vanadisvägen 15

Norrmalm

Förskolan Solrosen ligger i ett flerfamiljshus med stor gård och många möjligheter till lek, skapande och utforskande. Förskolan ligger precis vid Enkehusparken och i närheten finns Vanadislunden och Hagaparken som vi ofta går till.

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen

På förskolan Solrosen får barnen leka och lära i trygga, spännande och roliga sammanhang.

Genom ett välutvecklat arbete med pedagogisk dokumentation kan vi utmana och utveckla barnens lärprocesser. Dokumentationen synliggör också barnens utforskande och lärande vilket vi här på förskolan finner både intressant och roligt.

På Solrosen har vi tre barngrupper där vi inom varje grupp strävar efter att ha en så åldersnära struktur som möjligt.

Miljöerna, både inne och ute, fyller vi med möjligheter att undersöka och lära barnen om sådant som naturvetenskap, teknik och språk.

Vår förskola ligger i ett flerfamiljshus med stor gård och många möjligheter till lek, skapande och utforskande. Vi har nära till Enkehusparken, Vanadislunden och Hagaparken. Vi ser vår närmiljö som en del av vår pedagogiska miljö och vi använder oss mycket av det staden erbjuder i form av kultur, konst, musik, scenkonst, film, formgivning och arkitektur.

Vi bjuder på god, varierad och näringsriktig mat från eget kök och pedagogerna är förebilder genom att äta samma mat som barnen. Måltiden ses som en pedagogisk situation då vi kan medverka till att barnen får ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö.

Våra matsedlar bygger på "Mat och måltider på Norrmalms förskolor" och Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi beställer livsmedel från stadens leverantörer och strävar efter att ha ekologiska, säsongsanpassade och kravmärkta produkter.

Solrosen är en av Matteus förskolors sex förskolor. Tillsammans har vi gemensamma mål, åtaganden, arbetssätt och värdegrund. Vårt arbetssätt är inspirerat av Reggio Emilias filosofi kring barn, kunskap och lärande.

Vi ser förskolan som en demokratisk mötesplats för lärande där vi skapar hållbara relationer för en hållbar framtid. Barnens frågor, tankar, idéer och kreativitet leder till ett lärande om hur vi tillsammans kan arbeta för en god värld att leva i.

Utifrån teorier om att lärandet sker i samspel med andra barn och vuxna, med miljö och material erbjuds barnen en pedagogisk miljö där de kan leka och lära på många olika sätt och med olika ingångar – samtidigt. De erbjuds en verksamhet där vi arbetar ämnesövergripande i projektform. Barnen vistas i åldershomogena grupper där deras intressen, kunskaper, erfarenheter, frågor, lust och nyfikenhet ger riktning i leken och utforskandet.

Arbetslagens och barnens reflektioner och analyser används som underlag för att utveckla och utforma verksamheten för att på bästa sätt gynna barns lärande och utveckling. Med pedagogisk dokumentation synliggör vi barns utveckling, för dem själva och för vårdnadshavarna.

Grunden till förtroende mellan oss och familjerna läggs under inskolningen då barnet och vårdnadshavaren tillsammans är med i verksamheten. De introduceras till en pedagogisk verksamhet och ett socialt sammanhang och kan under trygga förhållanden lära känna sina nya kamrater och pedagogerna på förskolan.

Matteus förskolor finns på:

• Frejgatan 61 (Förskolan Freja)
  • Medevigatan 5 (Förskolan Medevi Brunn)
  • Vanadisvägen 11 (Förskolan Midgård)
  • Norrtullsgatan 16 (Förskolan Mimer)
  • Vanadisvägen 15 (Förskolan Solrosen)
  • Torsgränd 17-19 (Förskolan Resedan)

Visningstider för våren 2019 kommer inom kort