Bild på förskolans gård med lekstuga, trähästar och flaggspel

Nicolaigården

Skomakargatan 30

Södermalm

Respekt, ansvar och professionalism (R.A.P.) är våra ledord. Vi skall alltid vara en förskola där varje barn känner trygghet, glädje, lust att lära och utvecklar många rika språk. Där var och en känner delaktighet och lär för hela livet!

5,2

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss

Nicolaigården har genuspedagogik som verksamhetsgrund. Genus- och jämställdhet genomsyrar hela vår pedagogiska verksamhet; allt från inredning, material, val av leksaker och litteratur till bemötande av barn och vuxna är genomtänkt utifrån ett genus- och jämställdhetsperspektiv.

Nicolaigården är en kommunal HBT- certifierad förskola.

Nicolaigården är belägen i Gamla stan och har fem avdelningar; Alven, Trollet, Ugglan, Enhörningen och Korpen. Miljö- och genusarbetet har hos oss hög prioritet.

Förskolan började drivas på Nicolaigården redan år 1901. Lokalerna är ljusa och har högt i tak. Vi anpassar miljöerna efter barnens intressen och behov. Nicolaigården har en gård och en takterrass. På gården finns plats för lek, skapande och bokläsning.

Från takterrassen ser man ut över hela Gamla Stan. Här finns det cyklar, bollar och möjlighet till vattenlek. De äldsta barnen har sin hemvist på avdelning Korpen, på Svartmangatan.

Nicolaigårdens kock lagar all mat från grunden och använder ekologiska och säsongsanpassade livsmedel i största möjliga mån. Sallad serveras till varje lunch. Varje dag serveras även mellanmål. Mellanmålet kan bestå av fil, yoghurt, müsli, flingor, frukt, smörgås och pålägg. Vatten eller mjölk serveras till varje måltid.

Nicolaigården arbetar utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Pedagogisk dokumentation är ett redskap för synliggörande, analys, utvärdering och utveckling av det pedagogiska arbetet.

Vårt arbete styrs av Läroplanen, Skollagen, Diskrimineringslagen, Barnkonventionen, Verksamhetsplanen, Plan mot diskriminering och de lokala arbetsplanerna för respektive avdelning.

Särskilt stöd och behov

Maria Gamla stans förskolor vill främja allas möjligheter att delta och vara delaktiga oavsett funktionalitet. Vi använder oss av lekgrupper som har till syfte att stötta barn att lära genom lek.

Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06:30 och 18:30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.