Älvsjöbarnen

Murgrönsvägen 17

Älvsjö

förskola startades 1989 och finns i en villa i Herrängen. Huvudman för verksamheten är Älvsjöbarnens Ekonomiska Förening. Vi verkar för att stärka barnet genom skapande, rörelse, musik, natur och miljö. Maten är hemlagad av kockutbildad personal.

Fristående (föräldrakooperativ)

Inga uppgifter

Älvsjöbarnen stödjer barnen att bli självständiga och utveckla en inre trygghet i takt med varje barns individuella utveckling.

Genom en hög personaltäthet skapas en närhet till barnen som innebär att deras tankar och idéer fångas upp i verksamheten. Varje barn ska ses och lärandet ska vara lustfyllt och stimulera till nyfikenhet och kreativitet. Förskolan har 19 barn som är uppdelade i två barngrupper; ”Lammen” för de yngre och ”Fåren” för de äldre.

Genom en välutbildad personal och en informerad huvudman följs såväl läroplan som andra styrande dokument. De ekonomiska resurser som förskolan får används till 100 procent för barnens välbefinnande och utveckling. Årligt återkommande aktiviteter då även barnens familjer är välkomna är bland annat vernissage där barnens alster visas, pysselkväll och luciafirande samt vinter- och sommarfest.

Älvsjöbarnen håller till i en tvåplansvilla mitt i Herrängens lummiga villaområde nära Herrängens skola. Barnen leker mycket ute på förskolans egen gård, men går regelbundet till näraliggande parker och på upptäcktsfärd till något grönområde. Älvsjöbarnen följer Stockholms stads projekt och vägledning Kemikaliesmart förskola, vilket bl.a. innebär att giftfria golvmattor lagts in i förskolan och pedagogiskt material har granskats.

Den goda och näringsriktiga maten tillagas från grunden av en egen kock i förskolans kök. Vi väljer i huvudsak ekologiska råvaror.

Älvsjöbarnen arbetar aktivt för att stimulera barnens språkutveckling och kommunikation genom bokprat, lek med språket, rim och ramsor. Vi erbjuder musik och skapande i alla former för att berika barnens inre liv och stärka deras självkänsla och identitet. Naturen och miljömedvetenhet är självklara delar av verksamheten och utflykter till den närliggande skogen är en populär aktivitet.

Leken är central. Genom leken väcks och stimuleras nyfikenheten och leken gör verksamheten lustfylld. Varje vecka genomförs olika utflykter. En del sker i närområdet och andra längre bort till biblioteket i Fruängen och till olika teaterföreställningar. Vi har både styrda aktiviteter och tid för barnens fria val på schemat. Exempel på schemalagda aktiviteter är skapande, gymnastik och rytmik, skogsutflykt och naturvetenskap.

Föräldrarna har insyn och tar ansvar för verksamheten, främst genom styrelsearbete och arbete med underhåll av huset och gården. Föräldrar arbetar inte i barngruppen. De aktiviteter som finns i föreningen planeras långt i förväg och förläggs till en helgdag och några få kvällar per termin.