Barn skriver med riskorn.

Sverigefinska språkförskolan i Kista

Langelandsgatan 50

Rinkeby-Kista

Stiftelsen sverigefinskaskolan i Kista är huvudman för Sverigefinska språkförskolan i Kista som är en minoritetsspråkförskola med sverigefinsk profil.

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen

Vår förskola är en minoritets språkförskola med finska som huvudsaklig profil. Vi har även engelska som ett språkspår. Sverigefinnar har vissa rättigheter enligt minoritetsspråkslagstiftningen, vilket innebär att sverigefinska barn har rätt att bevara utveckla och revitalisera/återuppleva det finska språket.

Vi har en lekhall med utrymme för rörelse och samt för samlingar med hela förskolan. Vi har en egen gård och två lekparker intill förskolan med klätterställningar gungor m.m.

Vi har ett eget kök där måltiderna lagas.

Flerspråkighet som ett kontinuum där språken flyter in och ut i varandra i ett naturligt flöde. Vi bygger broar mellan språken och finska, engelska samt svenska används i den dagliga verksamheten mellan barn och pedagoger, barn-barn och mellan pedagoger i tal, skrift, högläsning, samtal och sång, - öppenhet, respekt, nyfikenhet och lust att lära. Vi undersöker världen, barn och vuxna tillsammans med ett utforskande arbetssätt. Vi har ett reflekterande förhållningssätt tillsammans med barnen med stort utrymme för utveckling och lärande genom lek och skapande.

Vi använder iPads på förskolan. I förskolan finns dessutom en engelsk/svensk avdelning, som har ett nära samarbete med de finska avdelningarna.

Vi använder det finska respektive engelska/svenska språket för att skapa en god grund för utvecklingen av det enskilda barnets flerspråkighet.