Piskangården - en av förskolans två gårdar i full grönska

Wollmar

Wollmar Yxkullsgatan 41

Södermalm

Förskolan Wollmar är en av Rosenlunds fyra förskolor och ligger i ett sekelskifteshus i kvarteret Piskan med närhet till många av Södermalms parker. Vi har två fina gårdar. Förskolan ligger ett stenkast från Zinkendamms IP och Tantos grönområden.

5,5

Utevistelse är viktig för oss alla på förskolan. Alla yngre barn sover ute i sina egna vagnar året om. Vi åker ofta till Rudan (friluftsområde i Haninge) och Långholmen där barnen har obegränsade möjligheter till rörelse, lek och lärande i det fria.

Vi har en kolonilott i Södra Årsta kolonilottsområde där barnen får ta del av årstidernas växlingar tillsammans med pedagogerna och odlar olika grönsaker och blommor.

Vi använder vår närmiljö med alla parker som finns omkring oss. De yngsta barnen är ofta i Tågparken där barnen gläds åt att vinka åt lokföraren när tåget far förbi.

Barnen har rätt att själva påverka vad de vill göra under sin dag på förskolan. Utifrån det har vi skapat öppna miljöer med tillgängligt material. Vi vuxna finns närvarande i de olika rummen för att trygga miljön och ordna arenor för lek, lärande och utveckling.

Vi välkomnar alltid vårdnadshavare att delta i verksamheten.

Vi visar gärna förskolan och återkommer med datum för våren.

Under sommaren har Södermalms förskolor ett gemensamt projekt. I år har begreppet rörelse varit i fokus.

Vi utgår från förskolans läroplan och de styrdokument som gäller för Stockholm Stad. På förskolan Wollmar arbetar vi mycket i smågrupper med olika teman utifrån barnens olika intressen och behov.

Alla på förskolan har gått igenom Stockholms stads utbildningssteg i kemikaliesmart förskola och anpassar inköp och material efter det.

Förskolan ligger i ett sekelskifteshus med trivsamma, ljusa lokaler. På nedre plan finns våra yngsta barn, allrum, kök och personalutrymmen.

På övre planet huserar avdelningen Regnbågen. Där finns spännande och utmanande miljöer för lek och lärande.

På gården har vi odlingslådor där barnen får plantera blommor, odla potatis, ärtor och bönor.

Vi skapar förutsättningar för att barnen ska kunna använda gården som en arena för lärande. Barn ska kunna använda samma material såväl ute som inne.

I förskolans hjärta arbetar vår kock, Sussie, på heltid. Sussie ser till att maten som serveras är god och näringsriktig.

Alla våra mejeriprodukter är ekologiska och våra kolonialvaror är KRAV-märkta. Vi strävar hela tiden efter att öka våra inköp av ekologiska och KRAV-märkta produkter och har infört vegetarisk kost en dag i veckan.

Sussie ingår i ett nätverk för kockar i stadsdelen där de utbyter erfarenheter och inspirerar varandra.

Barn lär sig mer under sina första levnadsår än de kommer att göra under motsvarande tidsperioder i livet. Därför är det viktigt hur barn blir bemötta i sina försök att erövra omvärlden.

Barn som blir positivt bemötta i sitt lärande bevarar och utvecklar sin nyfikenhet och lust att lära genom livet. Barnen som går på våra förskolor skall utveckla god självständighet och känna tilltro till sin egen förmåga.

Vi erbjuder barnen en trygg miljö som utmanar och lockar till lek, utveckling och lärande. De ska bli goda kamrater som med glädje och nyfikenhet vill dela sin vardag tillsammans. Genom systematiskt kvalitetsarbete med pedagogisk dokumentation som grund synliggörs barn lärande och utveckling.

Vi strävar efter att involvera barnen ännu mer i vårt likabehandlingsarbete på förskolan genom att barnen får göra sin likabehandlingsplan.

Vi har två gårdar en gård för barn i lägre åldrar som vetter mot Mariaskolan. Den andra gården som vi delar med de boende i kvarterat är en fantastisk lummig, grönskande innergård. Där finns lekhus, sandlådor, rutschkana och höns som barnen kan besöka.

Varje år anordnar förskolan en stor gårdsfest tillsammans med föräldrar/vårdnadshavare.

Välkommen att besöka förskolan för visning den sista fredagen i månaden klockan 10.15.

Vi har ett förskoleråd där vårdnadshavare och pedagoger träffas och diskuterar frågor som rör verksamheten. Det kan vara föräldrafika, gårdsfest, förskoleundersökningen, likabehandlingsfrågor eller annat som föräldrarna vill diskutera.

Öppettider i förskolan: Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06.30 och 18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.