Bild på del av förskolegården med odlingslådor där barnen odlar.

Långe Erik

Kärrtorpsvägen 7A

Skarpnäck

Välkommen till Kärrtorps förskolor och förskolan Långe Erik! Långe Erik har sex avdelningar och ligger granne med Nackareservatet och Kärrtorps idrottsplats.

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen
  • Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga
  • Tillgänglig hiss Tillgänglig hiss
  • Tydlig skyltning Tydlig skyltning

Vi är inspirerade av den pedagogiska filosofin som utvecklats på de kommunala förskolorna i Reggio Emilia. Vi tar till vara och inspireras av barns olika erfarenheter, intressen och vetgirighet i relation till vår omvärld. Lärande sker i ett glädjefyllt och vänskapligt klimat där fantasi, humor tillsammans med en mångfald av uttrycksmöjligheter där leken har en central roll.

Barn och personal arbetar tillsammans i ett projekterande arbetssätt som syftar till att bredda och expandera barnens lärande. Alla är med och skapar mening genom att pröva, utforska och förhandla. Barnens tankar och görande dokumenteras och följs upp.

Vi samarbetar i huset för att utveckla verksamheten med utgångspunkt i barnens behov, tankar, idéer och de styrdokument som finns för förskolan. Vi vill att barnen ska känna att de är tagna på allvar, att de ska uppleva sig delaktiga och kunna se sig som en verklig tillgång för varandra. Förskoletiden ska vara en tid av glädje och vänskap. Barnen ska befinna sig i ett lekfullt, lärorikt och i ett kreativt utforskande sammanhang.

På en av avdelningarna pågår ett samarbete med en förskola i England om digital teknik i kreativa och naturkunskaps sammanhang. Det är ett utbyte som hela förskolan tar del av.

Gården är stor och variationsrik och består till en stor del av naturtomt. Den ger möjligheter till olika slags lek och naturupplevelser. Alla barngrupper går regelbundet iväg och tar del av den mångfald av intryck som skogen kan ge.

Långe Erik har en pedagogiskt genomtänkt innemiljö. Varje avdelning har en egen ateljé och hörna för bygg och konstruktionslek. Förskolan har ett gemensamt torg med plats för rörelse, dans och musik. Vi håller på att bygga upp ett rum för litteratur och berättande.

På förskolan serveras en mycket hög andel ekologisk mat. Vi har en egen kock som lagar god och näringsrik mat. Vår kock arbetar utifrån Livsmedelsverkets " Bra mat i förskolan". De äldre barnen på förskolan har en egen matsal.

Förskolan ska vila på demokratins grund. Våra barn lämnar förskolan med god självkänsla och tilltro till sin och andras förmågor, med kreativitet och självständigt tänkande som bidrar till en hoppfullhet inför framtiden samt en fortsatt nyfikenhet att lära och vilja ingå i ett sammanhang.

Särskilt stöd och behov

Har du frågor kring ditt barn som av olika själ behöver extra stöd i sin utveckling är det viktigt att du tar kontakt med Stödenheten för att skapa bästa möjliga förutsättningar i samband med ditt barns förskolestart. Chef för stödenheten är Ann- Charlotte Zetterqvist. Du når henne på 08-508 15 795 eller ann-charlotte.zetterqvist@stockholm.se

Stödenhetens chef samordnar tillsammans med förskolechefer alla insatser kring barn i behov av särskilt stöd för alla förskolor i stadsdelsområdet.

De pedagogiska relationerna mellan förskolepersonal och barn är viktiga för barns lärande både på kort och på lång sikt. Det tar sin utgångspunkt i en inkluderande pedagogik som handlar om hur förskolepersonalen förstår, agerar och lyssnar på barnet. Att personalen förmår att se barnets potential och handlar så att barnet känner sig engagerat, dugligt och aktivt i sitt lärande.