Skorpans gård

Förskolan Skorpan

Arbetargatan 27

Kungsholmen

Välkommen till Skorpan som ligger vid Fridhemsplan. Förskolan består av två våningar i ett bostadshus och en stor härlig gård som har ett skyddat och lugnt läge. Gården erbjuder många utmaningar i såväl urban odling som lekplatser.

5,9

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen
  • Tydlig skyltning Tydlig skyltning

Det pedagogiska arbetet i S:t Eriks förskoleområde grundar sig på Kungsholmens pedagogiska ställningstaganden. Dessa ställningstaganden bygger på områden vi ser som särskilt viktiga för att säkerställa en god kvalitet och att nå läroplanens mål.

• Människosyn: Våra utgångspunkter är bland annat demokratiska värden och FN:s barnkonvention.
  • Kunskapssyn: Hur vi ser på människans möjligheter att lära och utveckla sina förmågor.
  • Utforskande förhållningssätt: Ett arbetssätt som utgår från att sätta nyfikenhet och lust att lära i fokus.
  • Pedagogiska miljöer: Att se miljö och material som en bidragande faktor till utveckling och lärande.
  • Pedagogisk dokumentation: Ett sätt att arbeta med uppföljning, utvärdering och utveckling av verksamheten.

Barnens delaktighet och inflytande i verksamheten är en förutsättning för en rolig, trygg och lärorik tid på förskolan. Våra pedagogiska miljöer, såväl inom- och utomhus samt i närområdet, hjälper oss att skapa förutsättningar och möjligheter för utveckling och lärande. Genom att arbeta i mindre grupper under dagen ökar möjligheten för barnen att leka och lära tillsammans i meningsfulla sammanhang. Under barnens sista år på förskolan ingår de i spännande projekt i nära samarbete med en annan förskola i området.

Förskolan ligger i både markplan och en trappa upp i huset. Alla grupper har ett antal rum som sin egen hemvist där barnen möter många utmaningar under dagen. Förskolans stora gård ligger i ett lugnt läge. Vi har både traditionella mötesplatser som till exempel den stora sandlåda men också föränderliga inslag som våra odlingslådor som alla grupper är engagerade i. Vårt läge gör att vi har nära till både stora parker och kommunala transportmedel.

Vi har en egen kock som lagar all mat från grunden och till stor del på ekologiska råvaror. Vi följer och arbetar efter de mål och riktlinjer som gäller för mat och måltider på Kungsholmens kommunala förskolor, Läroplan för förskolan samt Stockholms stads miljöprogram.

Under 2015 påbörjade vi ett arbete med Klimatsmartförskola där vi bland annat ser över våra mat- och materialinköp. Vi ser även över våra inköp av pedagogiskt material för att leva upp till kraven för giftfri förskola.

För att nå läroplanens mål arbetar vi enligt Kungsholmens pedagogiska ställningstaganden:

• Människosyn
  • Kunskapssyn
  • Utforskande förhållningssätt
  • Pedagogiska miljöer
  • Pedagogisk dokumentation

Vi arbetar för en likvärdig förskola och vill fortsätta att utvecklas och lära tillsammans, både barn och vuxna.

Särskilt stöd och behov

En av våra avdelningar, Mumindalen, har verksamhet på finska.

På Skorpan har vi fyra stycken avdelningar som är åldersintegrerade. Avdelningarna samarbetar två och två i tvärgrupper så alla barn får goda förutsättningar att lära och utvecklas. På förskolan har vi en hög kompetens och lång erfarenhet och ett flertal förskollärare. Vi har även en avdelning, Mumindalen, som har verksamhet på finska.

Digital teknik

I vår verksamhet använder vi oss av digital teknik i form av dator, kamera, pekplatta och projektor. Vi ser digital teknik som ett pedagogiskt och kompletterande verktyg till barnens aktiviteter och undersökande. De digitala verktygen används även för att dokumentera verksamheten med fokus på utveckling och lärande.

Visning av förskolan

Om ni är nyfikna och vill veta mer om vår verksamhet är ni välkomna till vår föräldravisning som vi har första måndagen i månaden, klockan 9.00. Kontakta oss på telefon 08-508 08 137 för att anmäla er.