Förskolans utemiljö med lekytor, sandlådor och klätterställning.

Sjötorget

Marieviksgatan 47

Hägersten-Liljeholmen

Sjötorget ligger på bottenvåningen i ett flervåningshus i Årstadal, nära tvärbanan. Förskolan har två avdelningar för de yngre barnen och två för de äldre barnen. Hos oss möts barnen i en verksamhet där omsorg, lek och lärande bildar en helhet.

4,8

• Ledarhund välkommen Ledarhund välkommen

På förskolan Sjötorget arbetar vi projektinriktat i mindre grupper utifrån en arbetsmodell där vi utgår från barnens intressen och behov. Vi ger barnen förutsättningar för utveckling och lärande genom att ta tillvara på deras nyfikenhet och lust till att lära. Vi använder oss av pedagogisk dokumentation där vi lyssnar in barnens tankar, åsikter och görande för att på så sätt synliggöra lärandet. Vi skapar kontinuerligt tillfällen för reflektion tillsammans med barnen. Vi arbetar utforskande och vi vuxna är engagerade medforskare som stödjer barnen i att ställa frågor till omvärlden. Tillsammans gör vi förskolan till en lärorik mötesplats.

Barngrupperna på Sjötorget är ute så gott som varje dag hela året, både i närmiljön och ibland på längre utflykter.

Varje termin bjuds vårdnadshavarna in till ett föräldramöte och/eller föräldraaktivitet. Utvecklingssamtal genomförs en gång per år eller vid behov. Barnet är med och förbereder sitt eget samtal genom att välja bilder och annat de vill visa sina föräldrar under samtalet. Barnet deltar i utvecklingssamtalet utifrån ålder och mognad. På förskolan finns ett förskoleråd med träffar 1-2 gånger per termin. Förskolerådet är ett forum för samverkan mellan förskola och hem samt ett tillfälle för samtal kring pedagogiska frågor som rör förskolan.

Förskolan har en innehållsrik miljö där barnen har tillgång till kreativa rum som inbjuder till en lekfull och utforskande förskoledag. Innemiljön är föränderlig och det pedagogiska materialet följer de projekt som pågår.

Förskolan Sjötorget ger också barnen möjlighet att utforska olika utomhusmiljöer. Vi besöker skogen och parker i närområdet och vi ger oss ut på upptäcktsfärder längre bort. På förskolan Sjötorget finns en stor ateljé där arbetet leds av enhetens ateljérista/ateljépedagog.

Maten på Sjötorget lagas från grunden av kocken på förskolan. Menyn är genomtänkt, varierad och maten vällagad, vegetarisk kost serveras varje vecka. I Årstadals förskoleenhet har kockarna regelbundna, gemensamma möten för att diskutera och inspirera varandra kring mat och måltider i förskolan. Vi arbetar efter Livsmedelverkets rekommendationer.

Förskolorna i Hägersten-Liljeholmen präglas av likvärdighet. Ditt barn ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar i en pedagogisk miljö som anpassas efter barnets behov och intressen. Pedagogerna i våra förskolor är engagerade och kunniga och arbetar i kontinuerlig dialog med dig som vårdnadshavare.

Förskolan Sjötorget ingår i Årstadals förskoleenhet. Gemensamt för alla förskolorna i enheten är att vi arbetar utifrån en pedagogisk tanke om att ”Mötas - upptäcka - lära nytt - lära mer” och bygger i hög grad på barnens delaktighet, det är deras nyfikenhet och lust att lära som ligger till grund för valda projekt. Reflektion och samtal mellan alla (både barn och vuxna) är det som leder arbetet framåt. Vårt projektinriktade arbetssätt utgår från förskolans läroplan (Lpfö 98/10) samt andra, för förskolan, gällande styrdokument till exempel Skollagen, FNs barnkonvention och Stockholms stads skolprogram.

I Årstadals förskoleenhet ingår förutom Sjötorget även förskolorna Marievik, Parken, Sjövik, Ängen och Kajen.

Öppettider

Som vårdnadshavare har du rätt att ha ditt barn på förskolan inom den så kallade ramtiden, som är kl.06.30-18.30. Ramtiden är den maxtid förskolan måste hålla öppet om behov finns, det vill säga om vårdnadshavares arbete eller studier kräver det. Ramtiden gäller helgfria vardagar förutom midsommarafton, julafton och nyårsafton. Då är förskolan helt stängd. Öppettiderna gäller även under sommaren och förskolan ska erbjuda alternativ omsorg vid eventuell stängning. Förskolan kan ha kortare öppettider under förutsättning att vårdnadshavarnas behov tagits i beaktning. Närliggande förskolor kan samarbeta kring öppethållande tidig morgon och sen eftermiddag. Förskolan stänger fyra dagar/år för planering och fortbildning. En dag per månad stänger förskolan klockan 15.45 för APT (arbetsplatsträff för pedagogerna).

Visning

Visning av förskolan Sjötorget sker den 17 september och den 26 november 2018 klockan 9.30, för er som står i kö eller önskar ställa er i kö till förskolan.