Bild på förskolans ljusa och öppna innergård som erbjuder stora ytor, lekutrustning och material för aktiva lekar.

Förskolan Stångholmsbacken 97–99

Stångholmsbacken 97–99

Skärholmen

Förskolan Stångholmsbacken 97-99 är en av fem förskolor Skärholmen/Vårberg. Förskolan ligger i en byggnad med egen gård. Cirka 85 barn är fördelade på fem avdelningar: Pluto 1–3 år, Mars 1–3 år, Solen 3–4 år, Himlen 3–6 år, Stjärnan 3–6 år.

5,7

• Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga

Vår verksamhet utgår från Läroplan för förskolan, Lpfö 98, alla människors lika värde samt att barn och vuxna är jämlika medlemmar i vårt samhälle. Respekt, omtanke och solidaritet är viktiga grunder för vår verksamhet.

I förskoleenhet 4 har vi tagit ställning för ett utforskande arbetssätt, vilket innebär att nyfikna barn och pedagoger tillsammans undersöker omvärlden på ett lekfullt sätt. Vi gör detta i tema- och projektform kring en fråga eller ett område som intresserar barnen. Genom detta blir barnen delaktiga i utformandet av verksamheten och får inflytande över sin vardag. Vi delar in oss i mindre grupper under dagen/veckan för att möjliggöra möten mellan barn, pedagoger, miljö och material samt för att ge alla barn chans att bli hörda och sedda. Vi vill skapa en verksamhet där varje barn får möjlighet att känna sig som - och bli, sitt allra bästa jag samt uppleva sig som en tillgång i gruppen. För att vidareutveckla vår verksamhet och synliggöra lärandet för barn och familjer använder vi oss av pedagogisk dokumentation.

Sång, musik och rytm har en självklar plats i förskolans verksamhet. För våra äldsta barn har vi dessutom samarbete med El Sistema, en orkesterskola. Under lekfulla former blir de introducerade till sång, instrument och symfoniorkestermusik.
El Sistema Stockholm, Kulturskolans webbplats

I våra förskolor vill vi skapa miljöer som blir naturliga mötesplatser mellan barn, pedagoger och material. Vi vill ge barnen möjlighet att utforska och lära genom flera olika uttrycksformer såsom skapande, dans, musik, bygg och konstruktion. I dessa miljöer vill vi utmana barnen inom läroplanens strävansmål såsom matematik, naturvetenskap, teknik, språk och kommunikation.

På våra förskolor serveras hemlagad mat varje dag. Minst en av veckans fem dagar serveras det vegetarisk lunch. Våra kockar handlar efter säsong och lägger fokus på ekologisk och klimatsmart mat. Förutom lunch serveras frukt, mellanmål på eftermiddagen och frukost till de barn som börjar sin dag tidigt hos oss.

I Skärholmens stadsdelsförvaltnings förskolor vill vi vara nyfikna på varandra och vår omvärld. I mötet med barnen vill vi vara engagerade kunniga och medvetna. Barn ska både enskilt och i grupp få möta en verksamhet som utgår från grundläggande demokratiska värderingar. Vi vet att barn som känner trygghet vågar vara nyfikna på sin omvärld och får genom det möjlighet att nå sin fulla potential.

Särskilt stöd och behov

Vi anpassar verksamheten och utvecklar arbetet i samarbete med föräldrar/vårdnadshavare för de barn som behöver särskilt stöd.

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Du som har ordinarie arbete förlagt till kvällar, nätter och helger och har behov av barnomsorg är välkommen att ta kontakt med avdelningen förskola och fritid på telefon: 08-508 24 343.

Du kan också kontakta medborgarkontoret på telefon: 08-508 23 050 eller besöka Bodholmsplan 2.

Hos oss skolas barnen in genom en föräldraaktiv inskolning där du som förälder deltar i verksamheten tillsammans med ditt barn de första dagarna. Inskolningen varar minst fyra dagar, ibland fler beroende på barnets behov.